Středočeský kraj opraví část silnice mezi dálnicí D1 a městem Říčany

25. 3. 2013

V pondělí 11. března schválili zastupitelé Středočeského kraje projekt rekonstrukce silnice II/101 ve své první etapě. Oprava frekventované komunikace v úseku od dálnice D1 až po křižovatku s Lipanskou ulicí by měla proběhnout v druhé polovině roku 2013.

 Po nedávné rekonstrukci Černokostelecké ulice, která dostala kompletně nový asfaltový povrch, se řidiči směřující do Říčan dočkají oprav další důležité dopravní tepny. Tentokrát kraj plánuje úpravu povrchu silnice, která vede od dálnice D1, a velmi ji využívají právě lidé žijící v Říčanech. „Jsem rád, že se rekonstrukce silnice II/101 dostala do zásobníku Krajských projektů v dopravě, i když se jedná pouze o první stavbu, která je pro realizaci projektově připravena téměř dva roky,“ uvádí krajský a říčanský zastupitel Miloslav Šmolík /ODS/.

„O stojedničce jednáme už dlouhé roky. Akce byla po jednáních za předešlého vedení kraje dokonce připravena k realizaci, ale bohužel se dostala mezi projekty, které se kraj po zatčení hejtmana rozhodl přesoutěžit,“ doplňuje starosta města Vladimír Kořen /Klidné město/.

 

Nejprve bylo nutné počátkem roku 2011 dojednat na kraji zajištění projektové dokumentace pro stavební povolení, které bylo vydáno v součinnosti s městským úřadem. Projekt počítá s obnovou ložních vrstev vozovky, částečným rozšířením z důvodu bezpečného levého odbočení do Voděrádek a revizí mostovky za tímto odbočením. Zahájení stavebních prácí se předpokládá v druhé polovině letošního roku. „Vše záleží na mnoha okolnostech, především na průběhu veřejné soutěže na zhotovitele stavební akce a administraci žádosti o dotaci,“ říká Nicole Mertinová, tisková mluvčí Středočeského kraje.

Středočeský  hejtman  Josef  Řihák  /ČSSD/  upřesňuje: „Výbor Regionální rady, jehož jsem předsedou, by měl tento projekt schválit na svém nejbližším zasedání, nejpozději však do září tohoto roku. Vlastní realizace proběhne pravděpodobně ještě letos.“

Akci bude financovat Středočeský kraj s podporou Regionálního operačního programu Střední Čechy. Očekávané náklady činní 52,8 milionů korun. Konečná částka však vzejde z připravovaného výběrového řízení na zhotovitele. „V jednu chvíli to vypadalo, že se projekt nemusí dostat do seznamu plánovaných akcí, ale nakonec, i přes nedostatek financí, se snad již letos zrealizuje,“ vysvětluje Miloslav Šmolík. „Zásobník projektů jsme jako nové vedení předělali proto, aby se do něj dostaly ty nejpotřebnější akce, jako je například oprava této silnice,“ uvádí hejtman Josef Řihák. Miloslav Šmolík k tomu dodává: „Rekonstrukce se uhradí z průběžné výzvy kraje ROP Střední Čechy na obnovu krajských silnic.“ „Projektově je připravena také rekonstrukce stojedničky od ulice na Spojce až po Pacov a dokončuje se projekt III. etapy, která zahrnuje i velkou kruhovou křižovatku na Kolovratské ulici,“ doplňuje Vladimír Kořen a dodává: „Kdy se tyto nezbytné investice rozhodne kraj realizovat, není ještě jasné. Za podporu první etapy se ale každopádně sluší poděkovat všem  krajským  zastupitelům  napříč  politickým  spektrem, obzvlášť  pak  děkuji  za  podporu  krajským  zastupitelům z Říčan panu Šmolíkovi z ODS a panu Posoldovi z KSČM.“ Délka stavebních prací je závislá na vítězné nabídce z výběrového řízení. V době uzavírky bude provoz částečně omezen, kdy by se mělo jezdit střídavě vždy jedním pruhem.

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena