Střípky z MAS

27. 11. 2023

Noví držitelé regionální značky Zápraží originální produkt®

V úterý 31. 10. 2023 nebyl jen dnem oslavy Halloweenu, ale rovněž dnem, ve kterém se sešla desetičlenná certifikační komise, aby posoudila čtyři nové žádosti o udělení regionální značky Zápraží originální produkt® a šest žádostí o prodloužení platnosti tohoto certifikátu. Všechny žádosti byly vyhodnoceny kladně a logem Zápraží originální produkt® se může chlubit již 24 certifikovaných výrobků a jedna regionální služba.

Novými žadateli o získání značky byli dva regionální medaři – pan Josef Kaválek z Velkých Popovic a pan Jiří Janovský z Mnichovic. Certifikát byl poprvé udělen také produktu Všechromská husa z Farmy Janda a staronově rovněž Hotelu zámek Berchtold, jedinému zástupci certifikovaných služeb v rámci našeho regionu.

Nově certifikovaný Med z Velkých Popovic pana Kaválka je výsledkem práce již třetí generace včelařů. Jeho „holky“, jak s citem oslovuje své včelky, sbírají nektar v krásném prostředí luk, lesů a pastvin u Lojovic. Na otázku, proč podal žádost o udělení značky a v čem vidí její přínos, odpověděl velmi prozaicky: „Chtěl bych, aby se vědělo, že v regionu jsou lidé, kteří něco dělají a něco umějí.“

Druhým včelařem, jehož „med“ získal certifikát zaručující kvalitu, ekologičnost a regionální původ výrobku, je pan Jiří Janovský z Mnichovic. Pan Janovský začal včelařit před osmi lety a z původního počtu čtyř včelstev se vyšplhal na 24. Kromě samotného přírodního produktu ocenila certifikační komise také vizuální podobu a grafickou čistotu etiket a také fakt, že pan Janovský si úly a nástavky na ně vyrábí sám.

Chov hus na Farmě Janda, odkud pochází další nově certifikovaný produkt, má dlouholetou tradici. Na farmě se ročně vychová přibližně 250 hus a Všechromská husa dokazuje, že o kvalitní regionální produkty je veliký zájem. Všechromské husy se pasou na loukách kolem farmy a jsou dokrmovány směsným krmivem, které je vypěstováno přímo na farmě.

Staronovým úspěšným žadatelem o udělení regionální značky je Hotel zámek Berchtold v Kunicích. Zámek Berchtold funguje celoročně, nachází se v něm restaurace a konferenční místnosti, nabízí možnost ubytování pro 74 hostů a venkovní zahrada spolu s dětským hřištěm je bezplatně přístupná veřejnosti. Zámek Berchtold je silně provázán s regionem. Koná se zde velké množství kulturně-společenských akcí, zámek je také častým cílem cyklistů a turistů z blízkého i vzdálenějšího okolí. Pokud si chcete zpestřit den, určitě se zde zastavte na tradiční svíčkovou z místních surovin.

Kromě nově udělených regionálních značek byla prodloužena platnost stávajícím držitelům certifikátů. Těmi jsou: pan David Čížek z Kamenice, který vyrábí košíky a proutěné zboží, paní Marcela Soukupová, která již 17 let peče výtečné Koláčové dobroty, pan Martin Lupač a jeho pekárenské výrobky z Pekárny Stáňa, paní Světlana Fašinová z Ondřejova, která vyrábí háčkované hračky pod názvem Háčkované pohlazení, Masné výrobky pana Nováka z Říčan a Mnichovické výrobky ze včelího vosku z Voskařské dílny Apolenka paní Terezy Jílkové.

Velmi děkujeme všem členům certifikační komise za jejich účast a doufáme, že i pro ně se jednalo o příjemně strávené dopoledne mezi regionálními výrobci, pro něž je práce také radostí.

Se značkou Zápraží originální produkt® je spojeno také pozvání na adventní jarmark, který se uskuteční v neděli 3. prosince na Masarykově náměstí v Říčanech. Proběhne zde slavnostní předání všech zmíněných certifikátů. Dále můžete navštívit stánky s výrobky našich regionálních výrobců. Už teď se můžete těšit na vůni skořice z výborných Mnichovických perníčků od paní Radmily Bělinové z Mnichovic (http://www.mnichovickeperniky.cz/), Lipový čaj od paní Kateřiny Melíškové (https://www.stateksvojetice.cz/) a na Háčkované pohlazení od paní Světlany Fašinové z Ondřejova a další výrobky, které udělají radost malým i velkým.

Celý kolektiv MAS Říčansko se s vámi rád potká třetí adventní neděli 17. prosince na Masarykově náměstí, kde si společně i s vašimi dětmi užijeme vánoční tvoření. U stánku pro vás budeme mít připravený lipový čaj s medem, který zahřeje a pohladí na duši a pro rodiče svařené víno. Přijďte si s námi zpříjemnit vánoční čas. Na akci spolupracujeme pod záštitou města Říčany s Církví bratrskou a s Cestou integrace. Těšíme se na příjemné předvánoční setkání.

Recept na prostě skvělé perníčky

Těsto:
400 g
hladké mouky
140 g cukr moučka
50 g másla
2 vejce
2 lžíce opravdu dobrého tekutého medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička dobrého perníkového koření (my používáme od firmy Sonnentor)

Dále:
1
žloutek na potření po upečení, ještě horkých perníčků

 

 

Poklidný a láskyplný adventní čas a krásné Vánoce s vašimi blízkými vám za celý tým MAS Říčansko přeje

ředitelka Lenka Babíčková

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena