Střípky z MASky

30. 4. 2023

V posledním březnovém týdnu se uskutečnilo zasedání certifikační komise regionální značky Zápraží originální produkt®. Tato značka je udělována lokálním výrobcům a poskytovatelům stravovacích a ubytovacích služeb, kteří působí v regionu MAS Říčansko. Je součástí systému regionálního značení a celorepublikově zastřešována Asociací regionálních značek. U výrobků s touto značkou je garantována nejen vazba na region, ale také jejich kvalita, inovativnost a šetrnost k životnímu prostředí.

Na svém jarním zasedání komise udělila jeden nový certifikát a prodloužila čtyři licence této značky. Žadatelkou o nové udělení regionální značky Zápraží originální produkt® byla paní Jana Machová z Říčan, která od roku 2019 provozuje chráněnou dílnu „U Bobeše“ určenou k výrobě včelích mezistěn. V loňském roce rozšířila spektrum své činnosti o výrobu voskovaných ubrousků a sáčků. Ty lze opakovaně a dlouhodobě používat na uchování pečiva či zabalení svačiny tak, jak to dělávaly naše babičky. Certifikační komise ocenila kromě ekologického aspektu také sociální rozměr, neboť na výrobě se podílejí osoby se zdravotním handicapem.

Všechny žádosti o prodloužení značky certifikační komise vyhodnotila kladně. Platnost certifikátu byla prodloužena panu Davidovi Tůmovi ze Světic, který se již přes 20 let zabývá výrobou předmětů z kostí a paroží, Levandulovým panenkám od paní Ludmily Eismanové, Pivovaru Velkopopovický kozel a Pekařství Frydrych. V tuto chvíli je značkou Zápraží originální produkt® označováno 22 regionálních výrobků.

Slavnostní předání certifikátů proběhne v 15:20 na Májových slavnostech, které se konají v sobotu 13. 5. na Masarykově náměstí v Říčanech. Na akci se můžete osobně setkat i s dalšími regionálními výrobci. Těšíme se na Vás.

Lenka Babíčková ředitelka MAS Říčansko o.p.s.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena