Stromy kolem nás 91

19. 8. 2015

Meruňka obecná Prunus armeniaca

Meruňková sezona skončila a ve spíži odpočívají letošní marmelády. Koho by přitom napadlo, že meruňka, rostoucí před každou českou a zvláště pak moravskou chalupou, je nedávný přistěhovalec.

            Ve střední a východní Asii roste asi deset druhů meruněk. Jeden z nich, meruňka obecná, se dnes pěstuje téměř po celém světě.

            Původním domovem meruňky je severní Čína pod pohořím Ťan-Šan, kde se pěstuje a šlechtí již více než 4 000 let. Postupně se šířila přes Írán, Arménii (která byla dříve považována za její pravlast, odtud jméno armeniaca) až do oblasti Středozemí. Římané byli první, kdo v Evropě založil meruňkové sady. Během středověku se meruňky pěstovaly v klášterních zahradách a postupně se šířily dál na sever. U nás se začaly běžně vysazovat až v průběhu 19. století.

            Strom dorůstá výšky kolem 10 metrů. Má nepravidelně rozložitou korunu větvící se nízko nad zemí. Kmen kryje tmavě hnědá, podélně rozpraskaná borka. Mladé větve jsou hladké s mnoha světlými lenticelami. Zašpičatělé listy na dlouhých řapících mají vroubkovanou čepel.

Bílé narůžovělé květy vykvétají ještě před olistěním, často již na přelomu března a dubna. Plodem jsou oranžové, dužnaté peckovice se sametovým povrchem. Hnědá, zploštělá pecka ukrývá semeno. Semena se případně dají konzumovat, ale pouze v malém množství (cca 10 kusů) a nejsou vhodná pro malé děti. Hořkomandlová vůně upozorňuje na přítomnost amygdalinu, který se při trávení mění v kyanid.

U nás pěstované kultivary meruněk jsou krátkověké. Plodí již pátým rokem, ale asi po 25 letech začínají odumírat, dožívají se maximálně 80 let. Stromy často trpí klejotokem (vylučování hmoty podobné pryskyřici) a mrtvicí meruněk (apoplexií). Při mrtvici náhle usychají některé větve nebo celý strom. Původcem jsou houbová onemocnění.

Meruňka snese silný zimní mráz, ale je citlivá na jarní mrazíky, které mohou zničit úrodu.

Ze sladkých plodů meruněk se vyrábí bezpočet dobrot jako koláče, kompoty a džemy. Také se suší, nebo se z nich pálí meruňkovice.

 Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena