Stromy kolem nás 93

30. 10. 2015

Ořešák černý Juglans nigra

Na rozdíl od běžně pěstovaného ořešáku královského (zvaného vlašský) se ořešák černý nevysazuje kvůli ořechům, ale hlavně jako okrasný strom.

Na severní polokouli roste v mírném a subtropickém pásu asi 20 druhů ořešáků. Ořešák černý je původní ve východní části USA, kde se vyskytuje především v říčních údolích a lužních typech lesů.

Do Evropy byl dovezen v 17. století. K nám se dostal až roku 1803, kdy jej poprvé vysadili v zámeckém parku v Lednici.  Později byl na jižní Moravě vysazován i jako lesnická dřevina.

Mohutný opadavý strom může dosáhnout výšky kolem 40 metrů. Široce rozložitou korunu nese statný kmen s podélně rozpraskanou borkou. Nápadně velké lichozpeřené listy jsou složeny ze zašpičatělých lístků se zubatým okrajem a chlupatou spodní stranou.

V květnu se rozvíjejí výrazné samčí jehnědy i nenápadné samičí květy na koncích větévek. Během října dozrávají plody – kulovité peckovice s polodužnatým obalem. Ten je zprvu zelený, později seschne a zčerná. Ořech má větší šířku než délku. Jeho skořápka je velmi silná a tvrdá s hluboce zvrásněným povrchem. Semeno je sice nutričně hodnotné, ale málo chutné a téměř nedobytné.

Rozříznutím ořechu vznikají zajímavé tvary využitelné pro tvorbu šperků.

Ořešák černý je často pěstován jako okrasná dřevina v parcích. V Říčanech roste jen výjimečně. Pěkný strom (na obrázku) můžeme vidět v ulici Malá Olivová.

Pevné a těžké dřevo s kontrastní kresbou, je ceněné v nábytkářství. Plody a listy se využívají ve farmacii.

Příbuzný ořešák popelavým (Juglans cinerea), má stejný původ a také se vysazuje v parcích. Pozná se podle podlouhlých, do hrotu zúžených ořechů.

 

Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena