Stromy kolem nás 94

27. 11. 2015

Komule Davidova (Buddleia davidii)

Chcete na zahradu přilákat motýly? Vysaďte komuli. Keř motýly vábí vůní a sytí sladkým nektarem. Během léta na květy přilétají v ohromném množství.

Komule (užívá se i počeštěné jméno buddleja) roste v počtu asi 150 druhů od tropů po mírný pás Ameriky, Asie a Afriky. Celý rod Buddleia nese jméno podle anglického botanika Adama Buddlea (1662-1715).

Komule Davidova pochází z horských oblastí střední a západní Číny. Pro západní svět byla objevena až na konci 19. století. Nicméně již od roku 1911 se pěstuje v Čechách, poprvé v Průhonicích.

Opadavý keř s řídkou nesouměrnou korunou dorůstá výšky kolem 3 metrů. Větve, které jsou ve stáří duté, kryje světle hnědá borka.

Kožovité, zašpičatělé listy s pilovitým okrajem mají plstnatou spodní stranu. Vyrůstají vstřícně proti sobě.

Nepřehlédnutelná květenství jsou složena z omamně vonících trubkovitých kvítků. Barva květů bývá od světle růžové po tmavě fialovou, vždy s oranžovou skvrnkou uprostřed. Keř kvete od července, po celé léto, až do prvních podzimních mrazů.

Plodem je hnědá, podlouhlá tobolka ukrývající větší množství semen.

V Říčanech na komuli narazíme poměrně často. Obrázek pochází z ulice Na Holém vrchu. I když u nás běžně promrzá, z jara dobře regeneruje a bez problému obráží.

            Prodává se mnoha vyšlechtěných kultivarů s různou barvou květů a tvarem celé rostliny. Potkat můžeme například bílou variantu.

Komule Davidova je invazivní druh, a to hlavně v zemích na jih od ČR. U nás se zatím samovolně šíří jen minimálně.

 

Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena