Stromy kolem nás 95

31. 12. 2015

Mochna křovitá Potentilla fruticosa

Řada druhů mochen roste ve formě bylin, pouze jediná má dřevnaté větve a roste jako keř. Botanici ji někdy vyčleňují do vlastního rodu, pak se jmenuje mochnovec křovitý (Dasiphora fruticosa).

            Mochna křovitá roste na severní polokouli, hlavně v horách Střední Asie. Původní je i v Severní Americe a na několika místech Evropy. Druh je dost proměnlivý s řadou odlišných typů, které se někdy hodnotí jako další druhy.

            U nás se mochna křovitá pěstuje od roku 1835, kdy byla poprvé vysazena v Královské oboře, dnešní Stromovce.

            Opadavý, hustě větvený keř dorůstá výšky kolem 1,5 metru. Větévky kryje tmavě hnědá kůra, která se podélně odlupuje. Listy jsou složené z několika chloupkatých, podlouhle vejčitých lístků s hladkým okrajem.

Žluté květy vykvétají v červnu a červenci, u některých kultivarů až do září. Plody jsou chlupaté nažky ukrývající oválná, zašpičatělá semena.

Mochna křovitá je nenáročná a zároveň pěkně kvetoucí dřevina. Proto se vysazuje nejen v parcích a zahradách. Někdy roste jako solitéra, mnohdy ve skupinách nebo plošně. Často se sází podél liniových staveb, kde slouží jako ochranná zeleň. Na obrázku je výsadba u Černokostelecké silnice v Říčanech.

Vyšlechtěna byla řada kultivarů, které se liší vzrůstem, tvarem a velikostí listů nebo barvou květů. Vyskytují se i bíle nebo červeně kvetoucí varianty.

 

Jakub Halaš

foto: Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena