Srstka angrešt - Ribes uva-crispa
Srstka angrešt, nebo také srstka obecná či meruzalka srstka, plodí oblíbené zahradní ovoce. Bohužel často bývá hostitelem některé z houbových chorob, které ničí úrodu.
Rod Ribes, kam patří rybízy a angrešty, je zastoupen asi 190 druhy keřů, které rostou v mírném pásu. Nejvíce jich je v Severní a Jižní Americe nebo střední a východní Asii.
Srstka angrešt roste od severní Afriky přes celou Evropu až po Kavkaz. Dnes nevíme, kde je zcela původní a kam se dostal až s člověkem. V naší přírodě se vyskytuje roztroušeně po celém území, hlavně ve světlých suťových a lužních lesích.
foto:Jakub Halaš
Menší keř dorůstá 1,5 metru výšky. Na větévkách s šedavou kůrou bývají jednoduché až trojčetné trny. Laločnaté, zespoda chlupaté listy vyrůstají na zkrácených větvičkách -brachyblastech.
Nenápadné zelenožluté květy s červeným nádechem se objevují v dubnu v paždí listů. Plody „angrešty“ jsou drobné srstnaté bobule zelené barvy obsahující několik semen. Dozrávají v červnu a červenci.
Nejstarší záznamy o vysazování angreštu máme z 12. století z Francie. Od 16. století je pěstování doloženo i ve střední Evropě. V 19. století nastal rozvoj šlechtění velkoplodých odrůd, které konzumujeme dnes. Čeští šlechtitelé se zasloužili o nástup stromkovitých rostlin, ty se roubují na podnož z různých druhů rybízů.
V říčanských zahradách roste řada z celkem asi 2 000 vyšlechtěných odrůd. Liší se hlavně velikostí, barvou, osrstěním a chutí plodů. Různá je také odolností vůči parazitům jako je padlí angreštové (Podosphaera mors-uvae).
foto:Jakub Halaš
Zralé angrešty obsahují řadu cenných látek a vitamínů. Konzumují se syrové, nebo slouží k výrobě kompotů. Z nezralých plodů se získává pektin.
Křížením srstky angreštu a rybízu černého (Ribes nigrum) vznikla josta (Ribes × culverwellii).
Jakub Halaš
Redakční systém i-servis
(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena