Stromy kolem nás 104

27. 10. 2016

opletka čínská - Fallopia aubertii

Dokud se nerozroste, je opletka čínská celkem nenápadná rostlina. Roste ale rychle. Za několik měsíců dokáže svými popínavými výhony pokrýt plot nebo pergolu.

Hlavně v mírném pásu severní polokoule je opletka zastoupena devíti druhy. U nás jsou původní 2 druhy - opletka křovištní a opletka obecná - jsou to však byliny.

Opletka čínská je původní v Číně, a to od S´čchuanu po Vnitřní Mongolsko, kde porůstá keře horských lesů v pásmu od 900 až do 3200 m n. m. Dnes je zavlečena do mnoha oblastí světa. U nás byla poprvé vysazena v Průhonicích roku 1910.

foto: Jakub Halaš

Opadavá ovíjivá liána má dřevité výhony s délkou kolem osmi metrů. Ročně přirůstá tři až pět metrů. Listy mají trojúhelníkovitý tvar. V místě nasednutí na řapík mohou být klínovité nebo srdčité.

Květy vyrůstají v latovitém květenství, až 50 cm dlouhém. Jsou bílé, někdy narůžovělé. Kvete od července do října. Plodem je trojhranná, až 4 mm dlouhá nažka leskle černé barvy. Ta je ukryta v bílém, křídlatě změněném okvětí. Sladce vonící květy lákají včely, plody mají rádi ptáci.

foto: jakub Halaš

Opletka čínská se často pěstuje jako okrasná rostlina v parcích, na plotech a v zahradách (říčanský obrázek je z ulice Legií). Když není zastřihována, rozrůstá se a může potlačovat okolní rostliny. Občas roste i ve volné přírodě, ale z hlediska možné invaze nepředstavuje vážnou hrozbu.

Dokáže se křížit s blízce příbuznou invazní křídlatkou japonskou. Mezirodový hybrid naštěstí nebyl v přírodě zaznamenán.

Díky obsahu tříslovin ji využívá tradiční čínská medicína.

 

Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena