Stručně a krátce

29. 2. 2020

Názor Václav Macinauer, reakce Vladimír Kořen, starosta města (KM)

 

Děkuji panu starostovi za to, že se v minulém čísle přiznal k tomu, že on inicioval umístění  parku V. H. v lokalitě u Kozinovy ulice. Přiznal se i k autorství názvu po Václavu Havlovi, což je ovšem v rozporu s tím, že svého času město sdělilo, že název inicioval bývalý radní Vláďa Polánský.  Někdo tady, ostatně  jako často, lže. Přiznám se, že mám také starost o psychické zdraví pana Kořena, protože on jediný v tomto parku  vidí často spoustu dětí a seniorů. Tomu se prý říká bludy.

Zde je ale třeba se zastavit u souvisejících věcí.  Když už město tak draze pronajalo pozemky pro veřejné prostranství, proč sem neumístilo školu? Bylo by to místo rozhodně vhodnější, nežli Komenského náměstí, které již je dopravně velmi zatížené.   A když už ne škola, proč  park za necelých 13 milionů? To  je bezpříkladné plýtvání penězi. Nebylo by lepší jiné řešení? Např. malé terénní úpravy za pár set tisíc a smíšený  borovicový háj s několika lavičkami, který by jistě také splnil to, co děti potřebují pro své vyžití, a takřka bez další údržby, ne jako stávající park. Tím současné  vedení města  postupně zvyšuje provozní režii města na další desítky let. Pro čí slávu?

Takové a jiné plýtvání veřejnými prostředky v době, kdy spousta říčanských občanů nemá kanalizaci, nemá vodovod, kdy povrchy mnohých komunikací jsou  ostudné a mnohé sítě jsou dožilé, je neodpustitelné. Květinové zdobení  kruhových objezdů, které navíc nejsou majetkem města, drahá cyklistická stezka, výstražník za 700 tis. bez daně právě pro tu cyklostezku a jiné,  jsou věci, které mají přijít až na konec. Již kdysi jsem našemu populistickému starostovi řekl, že dům se staví od základů, ne od střechy. On to zřejmě ale dosud pro  svou zahleděnost do sebe nepochopil. Zatím tady lítají miliony na zbytečnosti, na úkor věcí potřebných.

Václav Macinauer

Předně si myslím, že článek pana Macinauera je za hranicí obecné lidské slušnosti. Ale budiž, byl jsem několikrát poučen, že jako veřejná osoba musím strpět pomluvy, které někdo rozlepí po celém městě. Už mi přijde také obvyklé, že lidé řvou pod mými okny: „Starosto vylez, rozbiju ti držku,“ nebo že přijde šťavnatý komentář na Facebooku. Jsem silný v postojích a jsem si jistý svou hloubkou poznání chodu věcí.

Pan Macinauer je kolorit tohoto města a je důkazem svobody slova v našem městě. Mohl bych ignorovat jeho pohled na svět. Je to vlastně pouhá jedna šestnáctitisícina pohledu na vývoj Říčan. Není to ani odborník, ani nemá názor opřený o pečlivou analýzu. Navíc neznám nikoho, kdo by jeho názory podporoval, respektoval.

Slušně vysvětlím. V minulém čísle jsem napsal: „Pro mě není problém přihlásit se k pojmenování parku po prezidentu V. Havlovi,“ nebo „Investiční záměr jsem prosazoval a podporoval… Není problém se přihlásit k odpovědnosti.“

Asi se nedopátráme, kdo je prvotním autorem myšlenky, návrh pojmenování předložil po dohodě zastupitelům
V. Polánský. Chce-li však p. Macianuer obětního beránka či terč pro plivanec, ať ho má ve mně. Park i pojmenování jsem podpořil, je to podle mě dobrá investice, probrali jsme to s lidmi a skupinky dětí vidím v parku V. Havla i teď v zimě. Naposledy včera a bez brejlí. Macinauerův borový háj nebo škola je nápad s křížkem po funuse, měl s ním přijít dřív. Debata je to neplodná. Macinauerovou optikou se navíc dostaneme rozptylkami, spojkami a filtry ke stavu, kdy by jeden mohl zapochybovat o tom, co vidí a slyší. Tak si připomeňme, že hospodaření města je v nejlepší kondici za posledních 30 let, opravila se drtivá většina budov v majetku města, rozvíjí se školy, opravují ulice, rozšiřuje čistírna odpadních vod, budují se vodovody pro stovky obyvatel za desítky milionů. Děláme sportoviště, podporujeme kulturu a jsme pro mnoho měst příkladem. A budují se také parky a vysazuje se zeleň či květiny. Investujeme proporčně v širokém záběru. A navíc slušně a poctivě odpovídáme občanům na jejich dotazy. Byť jsou někdy tak trochu z jiné planety a snaží se jen urážet, pomlouvat a obviňovat.

Vladimír Kořen, starosta města (KM) 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena