Světový den diabetu v Brně

31. 10. 2013

V České republice se s cukrovkou léčí téměř 800 tisíc lidí (zdroj: ÚZIS). Protože tato vážná nemoc nebolí, její rizika lidé často podceňují a k lékaři přijdou až s komplikacemi. Počet diabetiků se v posledních letech prudce zvyšuje a věk diabetiků naopak snižuje. Nemoc si nevybírá ani věk ani pohlaví.

I když se lékařská věda snaží pacientům s diabetem maximálně ulehčit život, velká část zodpovědnosti zůstává na nich samotných. MUDr. Michal Haas ze společnosti Eli Lilly, která se výzkumu a léčbě cukrovky dlouhodobě věnuje, připomíná alarmující skutečnost: „Pouze část pacientů chce o svém onemocnění vše vědět a aktivně ho ovládat. Základní podmínkou léčby je totiž vůle pacienta naučit se s cukrovkou žít a pravidelně sledovat hladinu cukru v krvi, zaznamenávat údaje k jednotlivým dávkám inzulínu (množství, datum, čas), vypočítat, jak velkou je potřeba aplikovat další dávku, a v neposlední řadě se musí naučit zacházet s pomůckami pro aplikaci inzulínu.“

 

Den diabetu s Lilly, který se koná v sobotu 9. 11. v brněnské ZOO při příležitosti Světového dne diabetu, je zaměřen nejen na nemocné cukrovkou, ale také na širokou veřejnost.

Každý z nás by měl mít základní povědomí o tom, co cukrovka a život s ní znamená. Edukační program Den diabetu s Lilly představí v brněnské ZOO zábavnou formou zásady správného životního stylu diabetika, mezi něž patří také pravidelný pohyb a zdravé stravování. Program na pěti stanovištích na trase prohlídky ZOO bude probíhat od 10 do 16 hodin a je určen především dětem. Všichni držitelé průkazu diabetika mají po dobu akce vstup do ZOO zdarma.

 

 

MUDr. Terezie Skokanová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena