Svojsíkův závod – Krajské kolo

28. 11. 2013

Postavme školu v Africe.

Pokud jste dopoledne 12. října 2013 zavítali na říčanské Masarykovo náměstí, mohla se vám naskytnout zajímavá podívaná. Stálo zde totiž indiánské tee-pee.

Na první pohled bizarní a neobvyklá táborová stavba zde měla důležitou funkci, podněcovala zvědavost kolemjdoucích a upozorňovala na probíhající akci. Konal se totiž již 10. ročník charitativní sbírky Člověka v tísni Postavme školu v Africe a skauti a skautky ze střediska „LÍPA“ Říčany se do jejího pořádání vrhli i letos s velkým nadšením. Lidé si mohli zakoupit charitativní placky či samolepky nebo si vybrat z předmětů, které doma děti pro Afriku vyrobily, na místě probíhalo zdobení perníkových černoušků a černošek a lepení cihliček na papírovou „školu v Etiopii“.

Sbírka probíhala od 8 do 13 hodin a i za tento krátký čas byla velmi úspěšná. Podařilo se nám pro africké děti vybrat neskutečných 93 korun, 115 dvoukorun, 162 pětikorun, 189 desetikorun, 224 dvacetikorun, 89 padesátikorun, 23 stokorun, 8 dvousetkorun a jednu pětisetkorunu, což je přibližně o třetinu více než loni. Předpokládáme, že díky štědrosti zdejších obyvatel tak spolu s penězi z ostatních měst postaví Člověk v tísni v Etiopii, kde je gramotných pouhých 36 % obyvatel a každým dnem tu umírá kolem 800 lidí na AIDS, více než jednu školu.

 

Za 2. oddíl skautek Myška (Alžběta Műllerová)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena