T. J. Sokol Říčany a Radošovice

2. 12. 2016

SOKOL 1896 – 2016 A jak dál?

V roce 1896 si mohli čtenáři přečíst v časopisu SOKOL – zájmům tělocvičným věnovaný“ tuto zprávu: Ze Říčan. Po dlouhém čekání došlo také u nás k tomu, že se někteří zdejší občané o to zasadili, by se zde konečně založila tělocvičná jednota Sokol. (…) Očekáváme, že všichni, kteří dosud Sokola si nevšímají, se obrátí a se snahami jeho brzy se spřátelí. (…) Na zdar!  Ano, stalo se.  Jak to bylo s naší jednotou dál? Někteří z vás znají almanach Po stopách Sokola aneb Dlouhá cesta se zastavením v Říčanech. V něm je obsáhle zpracován vznik první ryze české tělocvičné a společenské organizace Sokol v našich zemích s jeho dny radostnými i bolestnými, které spolek ve své historii provázely. Dovíte se v něm vše podstatné o říčanské a radošovické jednotě - a to až do roku 2012. Vy, kteří almanach nemáte (ještě se dá pořídit), se můžete od ledna 2017 těšit na seriál z almanachu, který bude uveřejňován v tomto měsíčníku. O činnosti spolku, který má dnes přes tisíc členů všech věkových kategorií od 2 do 85 let, jste se od roku 2014 do současnosti dovídali od sokolských dopisovatelů. Hodně obyvatel našeho města zná místní Sokol ale i z vlastní zkušenosti. Jsou členy v oddílech všestrannosti se cvičením rodičů s dětmi, mladšího i staršího žactva, dorostu, mladších i starších žen, rekreačního volejbalu, florbalu a tance. Mnozí jsou členy v závodních oddílech, a to tenisu s úspěšným družstvem babytenisu a se sportujícími seniory, plaveckém oddílu a zejména velmi úspěšných družstvech oddílu atletiky. Medaile malých atletů z republikových soutěží i ze soutěží v zahraničí těší výbor jednoty v čele se starostou Robertem Bělohlávkem.

 V letošním roce oslavila T. J. Sokol Říčany a Radošovice několika akcemi 120 let od svého vzniku. Rok příští, ve kterém oslaví Česká obec sokolská 155 let od vzniku, bude již ve znamení příprav na nejvýznamnější událost roku 2018 – XVI. všesokolský slet, kterého se zúčastní i naši cvičenci. Závěrem dovolte citovat starostu města Vladimíra Kořena: „…respektuji tradici a význam vaší organizace.(…) Lidé, kteří se sdružují v této organizaci, respektují řád, naši státnost, a jsou ochotni pro svou republiku i město udělat o něco víc, než ostatní. Sokol v Říčanech má více než tisíc členů. Ukazuje to na aktuálnost a přitažlivost sokolských idejí i v 21. století.(…) Vážené sestry a bratři, chtěl bych vám jménem města poděkovat za vaši dosavadní práci“.

 Nejen já se k tomuto přání ráda přidávám.

                                                                        J. Tůmová, členka jednoty Sokol Říčany a Radošovice

 

Veřejná sbírka a modernizace sokolského hřiště

 

V Říčanech vzniká jeden z nejkvalitnějších atletických stadionů v regionu. Nejen díky bezmála čtyřmiliónové dotaci MŠMT, téměř čtyřsettisícového příspěvku města Říčany, přibližně sedmisettisícového příspěvku sokolské jednoty, ale i díky vám, kteří přispíváte do veřejné finanční sbírky.

Stav sbírkového účtu k 14. listopadu 2016 činí 113 tisíc korun. Sbírka umožní dofinancování a úspěšné dokončení komplexní rekonstrukce celého sportovního areálu, na které již získané prostředky nestačí.

Na základě dohody zástupců Sokola a města Říčany budou komplex využívat ze 42 % občané široké veřejnosti, pro které bude areál zpřístupněn celoročně v předem daných hodinách, ze 30 % děti místních škol a z 28 % členové všech sokolských oddílů. Zázemí zde najde úspěšně se rozvíjející atletický oddíl, který se snaží navázat na historii říčanské atletiky.

Jestli se však podaří realizovat a dokončit vše, co je v plánu, záleží nyní hlavně na přístupu veřejnosti. POMŮŽETE I VY?

Veškeré podrobnosti ohledně celé sbírky, sbírkového účtu, vystavování daňových potvrzení o daru a průběhu rekonstrukce najdete na našich stránkách www.atletika-ricany.cz.

 

Vendula Höfinghoff, za atletický oddíl T. J. Sokol Říčany a Radošovice

 

Běh podzimním listím 2016

U pařezů na paloučku běhá v dešti dvacet broučků. Termín letos padl na krásně zapamatovatelné datum 11. 11., a je to pátek. Předpověď počasí: buď bude sněžit, nebo pršet, a nebo? Ráno nás vítá sluníčko, máme štěstí, to bude paráda. Letos se účastníci hlásili přes formulář na webu, tak jen rozdáme čísla a můžeme začít. Ve dvě vyrážíme s fáborky od sokolovny, to už nad našimi hlavami sedí mrak. Pozoruje nás a vyčkává.  Značíme trasu a závodníci ji studují nejen z nákresu, ale i v terénu. Patnáctá hodina odbila, všichni jsou na místě, úkoly rozdělené, můžeme začít: „Závodům nazdar!“ „Zdar!“ „Nazdar“, ozve se z oblohy škodolibě mrak a konečně začne pršet. Kdo by však ze startu utíkal jinam než do cíle. Jak houby vyroste pár deštníků, zvláště nad nadepisovanými diplomy, my ostatní nejsme z cukru, tedy z papíru. První startuje kategorie MAXI – holky a kluci z ročníku 2010 na trase 400 m, nejmladší PIDI (ročník 2013) poběží svých 100 m jako poslední a dostávají tak šanci probrat se ze spánku po obědě a třeba i okouknout taktiku. Obě nadšené předběžkyně na střídačku vedou malé závodníky k místu obratu, kde pro jistotu stojí i kontrola živá. Doběhli všichni, nejmladší za podpory rodičů. Dvě nerozlučné kamarádky si dávají závod hned 2x, každá totiž běží za jinou kategorii. A je tu vyhlášení. Naše „bedna“ z pařezů by klouzala, stupně tudíž stavíme přímo na cestě. Děti se culí na fotografa s diplomem a cennými kovy, fantastickou perníkovou medaili (díky, Alžběto) však tentokráte dostávají všichni zúčastnění.

A je konec běhu broučků přes kořeny na paloučku. Broučci se zdobí svítícími náramky a odlétají do svých domovů. Tak za rok na viděnou, pište si: ročník 7., říjen (!) 2017 (po letošku termín posunout nezapomeneme, ale kdyby snad přece, připomeňte nám to, prosím, vy). Ještě jednou děkujeme všem za účast, odvahu a pomoc, bez níž by závody neměly takový spád.

Za atletický oddíl T. J. Sokol Říčany a Radošovice

Eva H. J.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena