T. J. Sokol Říčany a Radošovice

29. 11. 2020

Bronz z atletického Mistrovství ČR žáků a žákyň

19. - 20. září 2020 se konalo MČR žáků a žákyň v Třinci, na které se kvalifikovali Jan Boháč, Kryštof Mandát a Vojta Šašek. Je škoda, že se Kryštof kvůli karanténě nemohl zúčastnit a případně ještě vylepšit svůj výborný čas na 150 m (18,34 s) z finále KP družstev. Honza Boháč skvěle skákal a vytvořil si fantastický osobní a zároveň oddílový rekord ve výšce -  181 cm!! Svým výkonem si zajistil 6. místo. Vojta Šašek v sobotu nastoupil v hodu diskem a přes desetidenní tréninkový výpadek způsobený karanténou hodil pěkných 45,25 m, což mu vyneslo 7. místo. Nedělní soutěž ve vrhu koulí byla napínavá až do poslední série. Poledním pokusem 14,99 m Vojta vybojoval bronzovou medaili. Děkujeme oběma atletům za skvělou reprezentaci našeho oddílu. Poděkování patří i trenérovi Miroslavu Lackovi a rodičům, protože jejich podpora je mladé sportovce zásadní.

Vendula Höfinghoff,
atletický oddíl T. J. Sokol Říčany a Radošovice

Tužíme se okolnostem navzdory

Jedním z oblíbených hesel Miroslava Tyrše bylo „Jen ruchem žijeme!“, a tak i když náčiní v sokolovně leží ladem, sokolové nezahálejí. Dokud to situace dovolovala, cvičily oddíly venku, avšak i při zákazu společných hodin se mnozí cvičitelé snaží inspirovat své cvičence ke sportovním aktivitám.

Ve dnech 22. a 23. října čekala na nejmenší sokolíky v lese pod sokolovnou Samoobslužná stezka všestrannosti. Na trase značené fáborky plnili rodiče s dětmi úkoly podobného rázu, jako by byli na svém obvyklém cvičení. Trénoval se běh, skok z místa, ale i tvořivé dovednosti. „Sama vím, co to dá práce, přesvědčit děti k procházce, a tak jsem chtěla rodinám z našich oddílů pobyt na čerstvém vzduchu zpestřit,“ říká k akci cvičitelka Lucka. Pozitivní reakce zúčastněných nás přiměly k tomu, akci zpravidelnit a chystat úkoly v přírodě každý týden, nyní rovnou i pro předškoláky a sokolíky z prvního stupně. Zároveň se přidávají další cvičitelé a stezky vznikají i na jiných místech, například v okolí Marvánku.         V běžném režimu by sokolové společně slavili 28. říjen nejen kladením věnců, ale i tradiční turistickou akcí se Sokolem na kopečky, tedy výšlapem na vrcholy nějakým způsobem spjaté s národní historií. Letošní ročník se z pochopitelných důvodů konat nemohl, a tak Komise turistiky OV České obce sokolské iniciovala celorepublikovou individuální akci. Říčanští sokolové se zapojili také a vyrazili samostatně třeba na horu Říp, na Říčanský hrad, na kopce a kopečky v přilehlých lesích, či na horu listí na sokoláku. Kdo na výšlap nemohl, zvěčnil se se sokolskými a národními symboly alespoň na balkóně. Fotkami z akce jsme se pak pochlubili na facebookových stránkách Sportovní všestrannosti ČOS.

Dalším způsobem, jak pokračujeme v sokolských aktivitách, jsou online lekce, kdy cvičitel vede své cvičence v reálném čase přes internet. Z dětských oddílů tohoto způsobu využívá například čtvrteční oddíl předškoláků Moniky Janouškové. Pro dospělé sokoly pak zpřístupnil Martin Sláma se svou kolegyní Bajnou hodiny Rekondiku. Oproti cvičebním videím na internetu je výhodou možnost komunikace s cvičitelem a případná kontrola správnosti provedení cviků. Přestože nyní většina z nás tráví u počítače více času než obvykle, je účast na těchto lekcích hojná. Těší nás, že si sokolové chvilku na online cvičení najdou.

Pokud vás kterákoli z našich akcí oslovila a chcete se k nám přidat, neváhejte nás kontaktovat na webových stránkách. Rádi mezi sebou přivítáme i nadšence či dobrovolníky, kteří by se chtěli podílet na chodu naší jednoty od údržby sportovišť, přes péči o archiv, administrativní práce až po zpracování dotací.  Závěrem bychom rádi poděkovali všem cvičencům a příznivcům Sokola za další společně strávený rok. Přejeme Vám vše dobré, hodně zdraví a síly do roku 2021. Odbor všestrannosti, Sokol Říčany a Radošovice

Atletický oddíl T. J. Sokol Říčany a Radošovice

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena