Tak jak to vlastně je s tou Olivovnou?

30. 9. 2013

 

Jako bývalá ředitelka Olivovy dětské léčebny bych ráda reagovala na zářijový článek v Kurýru.

 

K ujasnění vztahů v léčebně dodávám:

-vlastníkem nemovitosti je Magistrát hl. města Prahy (dále jen MHMP)

-v pronájmu do roku 2020 má léčebnu Olivova nadace (dále ON)

-ON zřídila Olivovu dětskou léčebnu (dále ODL)

 

Léčebna se potýká s podobnými problémy, jako jiné léčebny v ČR. Z kraje roku se po celá léta dostávala do menší ztráty vlivem malého zájmu ze strany pacientů. Do konce každého roku však vydělala dostatek finančních prostředků na pokrytí provozu i mzdových nákladů. Rozhodně nebyla v žádné krizi, o čem svědčí všechny audity i účetní uzávěrky. Navzdory údajnému „špatnému“ řízení zaměstnanci dostávali pravidelně mzdy, každým rokem byly uhrazeny veškeré faktury a léčebna navíc investovala ze svého zisku 2,1 mil. Kč do oprav budovy, po mnohaletých marných žádostech, aby havarijní stav řešil nájemce (ON) s majitelem (MHMP) objektu. ON přitom dlouhá léta vyžadovala po ODL milionové roční nájemné, přestože sama platila MHMP pouhých 12 Kč. Svou nečinností ve správě pronajatého majetku omezovala rozvoj léčebny, která kvůli podnájemnímu vztahu nemohla sama čerpat dostupné investiční prostředky z grantů či od různých sponzorů. Z tohoto důvodu se správní rada ODL rozhodla žádat MHMP o přímý nájemní vztah mezi ODL a MHMP, pro který se peticí vyslovili i samotní zaměstnanci ODL. Také vedení MHMP bylo přímému nájemnímu vztahu s ODL vstřícné (před svým odvoláním v květnu 2013).

 

V dubnu letošního roku byl předložen ON i ODL projekt rozšíření služeb, s rozpočtem a střízlivým výhledem zisku ke konci roku 2013. Byl představen nový primář s týmem lékařů a fyzioterapeutů, nastupujících k červenci tohoto roku. Se stávajícími vedoucími lékaři nebylo nadále počítáno, vzhledem k opakovaným chybám ve vykazování péče a v předpisech léků, jimiž působili léčebně každý měsíc statisícové škody. S novými partnery se již ladily poslední detaily spolupráce a na léto byla nasmlouvána plná budova dětí. S tímto výhledem jsem se ani nebála vykrýt aktuální finanční potíže léčebny před výplatami osobní půjčkou. Další vývoj však nabral nečekaný směr. 31. května 2013 jsem byla bez jakéhokoliv písemného dokladu o mém údajném odvolání vyhozena z kanceláře. Tento doklad jsem dodnes neobdržela. Na mé místo ihned usedlo nové vedení, přestože pracovní poměr vznikl až k 7. červnu. V současné době je podáno trestní stíhání na ODL a vůči ODL je podána žaloba na zaplacení neuhrazených pracovněprávních pohledávek a mé splatné půjčky vůči ODL.

 

Nové vedení prý přišlo zachraňovat léčebnu. Proč má tedy uzavřenu pracovní smlouvu pouze na 6 měsíců? Proč údajná krize nebrání novému vedení pobírat platy s nadstandardními odměnami (viz. Obchodní rejstřík – sbírka listin)? Proč nepřišlo s žádnou koncepcí? Proč spoléhají na problematického lékaře, kterého přes řadu vážných pochybení jmenovali primářem? Proč rodiče předčasně ukončovali letní pobyty dětí a vedení pouze přihlíželo rostoucím ztrátám? Proč se vedení vyskytuje v léčebně jen sporadicky a prakticky neví, co se zde děje? Obávám se totiž, že si ON pro léčebnu nevybralo nové vedení proto, aby ji „zachránilo“, ale právě naopak.

 

ON nemá zájem rozvíjet léčebnu. Kdyby jej měla, tak by se takto nechovala ani vůči mně, ani vůči bývalé ředitelce přede mnou, která se potýkala s obdobnými problémy. ON se zajímá především

 

o zachování léčebny a přilehlých pozemků ve své správě a i o jejich získání do svého vlastnictví. Je zřejmé, že jde o lukrativní nemovitosti v blízkosti Prahy, vhodné pro nejrůznější podnikání.

 

ON vyhovuje udržování léčebny v ochromeném stavu, aby ji bylo možné v příhodný čas zavřít a naložit s celým objektem ve vlastním zájmu. Proto neváhá odklidit schopné lidi a destabilizovat celé zařízení před nejvytíženějším obdobím roku.

 

Stojím si za tím, že léčebna byla vedena poctivě, jak prokázal i poslední audit. Na vše jsou řádně vedené doklady, které mám k dispozici. Přesto jsem stále jen pomlouvána, zřejmě aby byla zakryta neschopnost nového vedení nebo úmysly Olivovy nadace. Výsledky z léčebny a metody práce v ní za poslední čtyři měsíce ukazují, že kam takový „management“ šlápne, tam tráva dlouho neporoste.

 

Chtěla bych poděkovat všem spolupracovníkům, kteří stáli při mně a také paní Egidové, na kterou jsme se mohla vždy spolehnout a která byla mojí oporou.

 

Zdena Provazníková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena