Takový byl 34.ročník Lesního běhu Říčany XCR

27. 11. 2015

Závod pořádal Běžecký klub Říčany

Další ročník Lesního běhu je za námi. Podle ohlasů zúčastněných soudím, že se opět jednalo o zdařilou akci. Po dvouletém působení v rámci seriálu Salomon trail running cup jsme letos pořádali závod pouze vlastními silami a ve vlastní režii. Pohár Salomon se, podle informací přesouvá do horských terénů. A ty jim v okolí Říčan samozřejmě nemůžeme poskytnout, přestože nejen podle mého názoru má trať našeho lesního běhu vše co terénní běh má mít: ostré výběhy, seběhy, široké šotolinové cesty pro možnost předbíhání, naopak úzké technické pasáže (tzv. singltreky) a v neposlední řadě uspokojivé zázemí.

Závod jsme tedy upořádali podle léty vyzkoušeného a ověřeného schématu, s klidnou až rodinnou atmosférou. Nikoho jsme nenutili do předběžných přihlášek, naopak jsme na sebe vzali riziko odhadu počtu závodníků. To abychom všem příchozím zajistili předstartovní, ale hlavně pozávodní servis spojený s dostatečným občerstvením a relaxem po závodě a včasným vyhodnocením a vyhlášením nejlepších ve všech vyspaných kategoriích.

Jsme rádi, že se nám daří držet trend velké účasti závodníků v dětských kategoriích. Letos bylo dětí více než dorostu a dospělých. Není totiž moc běžeckých závodů, kde by organizátoři pomatovali na vypsání soutěží i pro děti odděleně podle věku. Jednotlivé dětské věkové kategorie měly také různou délku a náročnost tratě. Toto chceme i nadále udržovat a umožňovat dětem závodit  se sobě rovnými. Stejně tak ale dáváme možnost porovnávat svoje výkony u dospělých rozdělením na kategorií podle věku a pohlaví. Tím se samozřejmě zvyšuje soutěživost a výkonnost.

Abych byl konkrétní, v dětských kategoriích závodilo celkem 177 dětí v deseti kategoriích, dospělých včetně dorostu běželo 137 v devíti věkových kategoriích.

Informace o tom, jak se každý závodník umístil jsou na našich stránkách www.ricany.cz/org/bezeckyklub, v sekci lesní běh. Je zde také odkaz na malou fotogalerii, včetně krátkého videa pořízeného redaktorem internetové televize www.dobrericany.cz  Kdo má zájem, najde zde také informace o všech dosavadních ročnících závodu.

Závod pořádal Běžecký klub Říčany a to zejména rodinní příslušníci ředitele závodu a dále kamarádi i z jiných sportovních klubů. Zázemí poskytl SOKOL Říčany a Radošovice zapůjčením šatny v sokolovně. Bez podpory dlouholetých a ochotných sponzorů bychom těžko takovouto akci uspořádali a proto jim patří dík nejen pořadatelů, ale hlavně závodníků. Stejně tak poděkování míří na Městský úřad Říčany, který podpořil akci přidělením grantu.

Doufám, že se mi podaří dát dohromady kolektiv pořadatelů i pro příští již 35.ročník, který plánujeme opět na sobotu 9.10.2016.

 

Miloš Smrčka

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena