Tavolník van Houtteův

28. 3. 2014

Spiraea x vanhouttei

Tentokrát se seznámíme s dřevinou, kterou nikde na světě nepotkáme ve volné přírodě. Ale protože se jedná o nejčastěji pěstovaného zástupce rodu, zaslouží si naši pozornost.

Tavolníky jsou opadavé keře. Asi devadesát druhů jich roste zejména v mírném pásu Evropy, Asie a Severní Ameriky. U nás je pravděpodobně původní pouze tavolník vrbolistý (Spiraea salicifolia), který roste hlavně v jižních Čechách.

Tavolník van Houtteův je hybrid neboli kříženec dvou přírodních druhů. Proto má v latinském jméně x. Jeho rodiči jsou tavolník kantonský (S. cantoniensis), roste v Číně, Japonsku a tavolník trojlaločný (S. trilobata) ze Střední Asie. Tavolník van Houtteův byl vypěstován kolem roku 1862 firmou Billiard z Fontenay aux Roses na jihu Paříže. K nám se dostal roku 1927, kdy byl vysazen v Průhonicích.

Nezastřihovaný keř dorůstá výšky kolem 2 m. Mladé větévky kryje světlá, později tmavě hnědá kůra. Mělce laločnaté listy mají pilovitý okraj.

Květy jsou hlavní předností tavolníku van Houtteova. Od května do června pokrývají celou rostlinu zářivě bílá květenství. Jednotlivé květy mají vždy 20 tyčinek kratších než korunní lístky. Plody jsou červenohnědé měchýřky obsahující drobná semena. Dozrávají a pukají v červenci.

V Česku, stejně jako v celé Evropě, potkáváme tavolník van Houtteův velmi často. Je vysazován v parcích a zahradách jako solitérní keř nebo v živých plotech. Dobře snáší zastřihávání. Obrázek živého plotu v Říčanech je z ulice U Mostu vedle kina.

Často pěstované jsou také tavolník ožankolistý (S. chamaedryfolia) nebo tavolník japonský (S. japonica, obrázek s růžovými květy), které mají tyčinky výrazně delší než korunní lístky.

 

Jakub Halaš

Foto Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena