Tenisové seniorské turnaje

26. 10. 2021

Čtrnáctý ročník tenisového turnaje seniorských dvojic se konal poslední sobotu v srpnu, pro nás pod populárním názvem „130 senior cup“. Uvedené číslo je minimálním součtem věku pro každou dvojici přihlášenou do turnaje. Potěšitelné je, že do turnaje se přihlásilo 16 dvojic, včetně dvou ze Švýcarska. Hrálo se na jeden vítězný set, ale i tak finalisté museli odehrát 6 setů, což vzhledem k avizovanému věku hráčů svědčí o dobré kondici seniorů.

Vítězem se stala dvojice R. Vocl – V. Vondřich, která ve finále vyhrála nad dvojicí M. Lepen – J. Oulický v poměru 5:1. Na třetím místě skončili manželé Korbelovi, kteří porazili dvojici K. Mařík – J. Bartoš těsně 5:3. Tzv. „útěchu“ vyhrála dvojice J. Mika – M. Štěpánek.

Letošní turnaj byl pro nás seniory obzvláště významný, protože byl okořeněn oslavou 80. narozenin dvou významných členů naší tenisové seniorské party, a to Standy Tůmy a Vaška Stejskala. Prvně jmenovaný byl dlouholetým úspěšným předsedou našeho tenisového oddílu a výborným hráčem a i když v současné době je převážně aktivním divákem a glosátorem seniorského tenisu, pro nás je tím, co uměl. Druhý oslavenec je mimochodem pětinásobný vítěz tohoto turnaje a tedy i nejúspěšnější hráč historie tohoto turnaje. Malý postavou, ale velký svým tenisovým uměním, schopností číst hru a vyhrávat bez smrtících úderů, i když jeho unikátní úder „Stejskalovo kladivo“, tj. úder nad hlavou obouruč, stále čeká na zařazení do tenisových učebnic nebo minimálně do tenisové encyklopedie. Oběma našim oslavencům popřálo více než 50 přátel a strávilo s nimi několik hodin příjemné zábavy a nefalšované pohody.

Za příjemné hodiny na kurtech a následně pak u prostřených stolů děkujeme také našim příznivcům, kteří se o nás postarali hmotně nebo finančně, jmenovitě: Město Říčany, Restaurace „U Jermářů“, Frydrych David pekařství, Jeníček Jiří, Flaška Milan, Kahoun Jakub, Štěpánek Milan, Havelka Aleš, Svobodová Jana a Vosátka Martin. Srdečně děkujeme.

Třetí sobotu v září proběhl i další seniorský tenisový turnaj dvojic, tentokrát v týmovém pojetí, tzv. „Ryder cup“. Zvláštní tím, že hráči hrají pokaždé s jiným partnerem a proti jinak složené dvojici soupeře. Nosnou myšlenkou je, aby si méně úspěšní hráči zahráli s hráči, se kterými se ve dvojici tak často nepotkávají. Vítězem se stal tým vedený kapitánkou Lenkou Kostkovou. Členy týmu dále byli O. Korbel, V. Vondřich, P. Šafařík, V. Horák, F. Bulín a E. Klenka. Oponentní tým vedený Julou Žembery tvořili M. Lepen, J. Mika, K. Bláha, I. Chalupný, M. Letfus, K. Černický a V. Stejskal. I když byl zápas zpočátku vyrovnaný, koncovka patřila už jenom vítězům, a to v celkovém poměru 11:5. Nicméně ušlechtilá myšlenka pana Coubertina, „není důležité zvítězit, ale zúčastnit se“, byla v tomto případě beze zbytku naplněna.

Vladimír Vondřich

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena