Tenisový oddíl Sokola Říčany a Radošovice

29. 1. 2016

85 let tenisového oddílu Sokola - druhá část

Vítejte u druhého dílu našeho jedenáctidílného seriálu o historii, současnosti, osobnostech a zajímavostech ze života letos 85letého tenisového oddílu Sokola.

Stejně jako mnoho jiných organizací, ani Sokol neměl v období mezi lety 1948 - 1989 na růžích ustláno.

I takový krásný, gentlemanský a nenásilný sport jako tenis byl nahlížen jako sport buržoazní a tedy spíše potlačovaný než podporovaný. Dnešní mladé generaci se již těžko vysvětluje, že kromě např. banánů a mandarinek byl problém sehnat v obchodě i obyčejné tenisové míčky z Optimitu Odry či koupit si tenisovou raketu na Václavském náměstí v jediném pořádném obchodě Pragoimpo.

Říčany měly to štěstí, že nejen Sokolu, ale též tenisu se věnovala vždy řada silných a osvícených osobností. Díky těm je tenisových oddíl stále zde a Sokol, počtem členů největší zájmová organizace ve městě, též.

 

Člověkem, na kterého bychom dnes moc rádi vzpomněli, byl pan Miroslav Pangrác. Opustil nás loni po dlouhém statečném boji nemocí, kterou však překonával nezměrnou chutí žít.  Aktivně se účastnil Pražského jara v roce 1968 a za svou činnost byl později perzekuován  v zaměstnání .

Patřil, spolu s panem Vl. Černohorským, na kterého jsme vzpomínali minule, mezi zakládající členy obnovující počátkem 90. let 20. století Sokol v Říčanech. Několik desítek let také byl také významnou osobností tenisového oddílu jako člen výboru, trenér, rozhodčí a činovník.

Za celoživotní práci obdržel od České obce sokolské oprávněné ocenění.

Pana Pangráce pamatujeme jako ohromně charismatického člověka, který nás dokázal strhnout pro krásný bílý sport. Který, dnes pro mnohé naprosto nepochopitelně, dobrovolně a zdarma věnoval velkou porci svého času dětem a mládeži.

Pomáhal organizovat nezapomenutelná soustředění na Lipně a přivedl řadu z nás k závodnímu tenisu a k trenérské činnosti. V roce 1983 přišel s myšlenkou organizace podzimního turnaje, který by byl nejen místem setkání na závěr sportovní sezóny. Byl by též příležitostí setkání lidí, kteří milují tenis a život ve všech podobách - v té závodní i čistě rekreační. Lidí, kteří bez rozdílu věku, pohlaví či smýšlení a své životní cesty mají chuť si zasportovat, pobavit se a strávit příjemný den. Vymyslel dodnes trvající tradiční turnaj "O šlehačkový pohár". Turnaj smíšených dvojic  pro hráče od 5 do 115 let, kde ve dvojici může být vždy pouze jeden závodní hráč a jeden hráč rekreační. Již více než 35 let se tak v druhé polovině září takto setkáváme. Je dojemné vidět dědečka ve dvojici s jeho vnučkou. Vidět proti sobě stát soupeře z nichž jeden je o více než 70 let starší a přesto spolu krásně komunikují, baví se, respektují a baví je život.

Miroslavovo krédo bylo: "Ať tě život hodně baví!"  Díky němu nyní více baví život i desítky dnešních tenistů.   

 

Tenisová sezóna na dvorcích, které najdete v Sokolské ulici, začíná vždy asi v polovině dubna a trvá, podle počasí do poloviny října. Pamatuji si ale, že jsem naše seniory viděl prohánět se po antuce i týden před Vánocemi. Na jaře můžete přijít podpořit závodní družstva při utkáních dospělých a mládeže. V letošním roce má oddíl pět závodních družstev - dvě družstva dospělých, starší a mladší žáky a také družstvo baby tenistů. Pod vedením skvělé trenérky Evy Kovačkové vyrůstá nová generace skvělých hráčů. Senioři se mohou o víkendech zapojit do zápolení ve čtyřhrách našeho tradičního VCT (Veteran Club - Tennis) a pokud Vám je více než 50 a máte k sobě partnera se kterým váš věk čítá alespoň 120 let můžete se v září týden před zmíněným Šlehačkovým pohárem zúčastnit Turnaje stodvacetiletých :-) Naši aktivní senioři, z nichž řada pracuje jako správci areálu a díky nimž jsou tenisové kurty stále čistým a příjemným místem, organizují též turnaj skupin ve čtyřhrách nazvaný podle golfového vzoru Ryder Cup.

 

Tedy pozvání z prvního dílu stále trvá. Přijďte si i vy zahrát tenis v jeho 86. říčanském roce.

 

Václav Votruba, Tenisový oddíl Sokola Říčany a Radošovice

(s použitím materiálů Mirky Pangrácové - Perst)


 pan Miroslav Pangrác

 

 Miroslav Pangrác se svými svěřenci na počátku 80. let 20. století

Zleva a shora:    V. Naxera, J. Pohunek, K. Fürst, F. Krischke, M. Pangrác

                                               P. Albert, M.Pangrácová-Perst 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena