Těžíme hliník z našich domácností

27. 11. 2013

Víčka od jogurtů, obaly od čokolád, víčka od paštik, plechovky od piva či nádoby od sprejů. To vše je vyrobeno z hliníku. S hliníkem se setkáváme doslova na každém kroku, jelikož se jedná o široce využívaný materiál. Bohužel, většina těchto obalů je pouze na jedno použití. Je tedy nutné vždy vytěžit nové suroviny, draze a energeticky náročně z nich vyrobit hliník, který pak slouží jen velmi krátkou chvíli na zabalení svačiny či něčeho podobného a pak je vyhozen.

Je tedy opravdu nutné pokaždé vyrábět nový hliník, když se dá recyklovat a tím ušetřit až 95 % energie oproti výrobě? O surovinách, které nemusíme vytěžit ani nemluvě. Řeknete si: ,,Proč ho všichni netřídí?“

My jsme si to řekli již před 10 lety, kdy jsme začínali se soutěží „Těžíme hliník z našich domácností“ v říčanských školách a školkách. Od té doby se soutěž podstatně rozšířila. Dnes ji organizujeme společně s Ochranou fauny ČR a zapojeny jsou desítky škol ve Středočeském a Jihočeském kraji.

V Říčanech se může přidat každý. Stačí doma sbírat víčka, plechovky a další hliníkové obaly (poznáte je podle symbolů AL, ALU, 41) a na začátku května (přesný termín bude včas oznámen) je odevzdat.

Pokud chcete soutěžit v rámci školy či školky, musí být vaše škola přihlášena do soutěže, a to nejpozději do konce roku.

Těšíme se na váš hliník, který se těší na recyklaci.

 

Alžběta Macková

www.ekoricany.org

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena