Těžíme hliník z říčanských domácností – sběr pro veřejnost

28. 3. 2014

            Pokud patříte k většině obyvatel Říčan, tak i u vás doma se úspěšně hromadí tenkostěnný hliník. Tedy především víčka od jogurtů či plechovky od piva.

Teď je ta pravá chvíle zkontrolovat, zda mezi nimi nejsou plastové příměsi (např. obaly od kávy nebo víčka od některých jogurtů) a železné plechovky (bezpečně je poznáme magnetem).

S připraveným hliníkem, se můžete vydat na jedno ze sběrných míst v Říčanech.

  1. v pátek 9. 5. od 16.00 do 17.00 h u hlavního vchodu do ZŠ Bezručova
  2. v pondělí 12. 5. od 17.00 do 18.00 h v Muzeu Říčany, Rýdlova 14/271
  3. ve středu 7. 5. od 14.00 do 19.00 h v Klubu Cesta, Na Obci 2049

 

Těšíme se, že i VY přinesete vytříděný hliník, čímž společně umožníme jeho recyklaci. Díky ní lze ušetřit až 95% energie oproti výrobě z prvotních surovin.

 

Děti, které chodí do škol a školek zapojených do soutěže, se řídí termíny sběru vydaných školou.

 

Alžběta Macková

 

 

 

 

 

Jarní úklid s Ekocentrem Říčany

 

sobota 12. dubna, sraz v 9.00 h u smyčky autobusů na Černokostelecké, na konci Říčan u odbočky na Olivovnu.

 

Zveme veřejnost, aby se zapojila do tradičního jarního úklidu vybrané přírodní lokality v Říčanech. Letos půjdeme lesními cestami směrem na Světice. Rukavice a pytle zajištěny. V rámci mezinárodní kampaně Ukliďme svět, je akce pořádána i v mnoha dalších obcích Ladova kraje. Obrázek je z úklidu v roce 2012.

 

Jakub Halaš

 

 

 

Údržba ořechového sadu

Děkujeme všem, kteří se zúčastnili zimních prací v ořechovém sadu. V celém sadu jsou nyní odstraněny náletové dřeviny a v části plochy se nám podařilo odfrézovat pařezy. V tomto roce se budeme snažit sad pravidelně sekat, aby zde měly možnost růst luční trávy a byliny, nejen ostružiny a kopřivy. Sad by se měl stát příjemným místem pro setkávání lidí a pozorování ptáků, netopýrů i dalších živočichů, kteří potřebují k životu vzrostlé staré stromy.

Prací se účastnili členové a příznivci Ekocentra Říčany všech věkových kategorií. Velmi nám pomohli dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus, kteří pracovali v sadu a v okolí Lesního klubu Pramínek.  Vyřezané dřevo bude využito v okolí Pramínku, dřevní štěpka byla vysypána na cestičky.

Hnutí Brontosaurus tvoří převážně mladí lidé, kteří mají rádi aktivní přístup k životu a nejsou lhostejní ke svému okolí, respektují a ctí přírodu a kulturní bohatství a společně o ně pečují. Brontosauří víkendovky a tábory se konají ve všech koutech České republiky. Tentokrát brontosauři vyrazili do Říčanského ořechového sadu. Vedle dobrovolnické práce si našli dost času na netradiční zážitky, hry a poznávání nových přátel. www.brontosaurus.cz

 

 

Kateřina Čiháková a Jiří Zouhar

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena