Titul Mistra ČR neobhajoval, přesto je nejlepší

1. 5. 2023

V loňském Kurýru jste se dočetli, že Jáchym Šmolík se stal podruhé Mistrem ČR v mládežnické kategorii. Tuto možnost měl i letos, přesto si vybral daleko těžší řešení. Hrál finále M ČR juniorů.

Mistrovství ČR přivítali od 10. do 18. března v Jaroměřicích nad Rokytnou, v krásném prostředí oranžového salónku hotelu Opera. Do dvanáctičlenného finále se probojovali hned čtyři junioři z Říčan. Neuvěřitelné a těžko opakovatelné. Měli jsme o jednoho zástupce více než historicky nejúspěšnější klub BŠŠ Frýdek -Místek. Nejlepší umístění zaznamenal Jáchym Šmolík, když skončil na 5. místě. Ostatní naši se seřadili za sebou v pořadí 9. místo Jakub Ocelák,10. Matouš Hlavina,11. Petr Mach. Na mistrovství ČR juniorek jsme zastoupení neměli.

Mistrovství ČR do 16 let

Od 11. do 18. března 2023 se v Teplicích konalo MČR mládeže do 16 let. Do hotelu Panorama se sjely bezmála dvě stovky mladých borců, kteří bojovali během devíti kol o tituly přeborníků České republiky v kategoriích do 10, 12, 14 a 16 let. Na rozdíl od juniorů se finále hraje v každé kategorii se čtyřiadvaceti hráči. Po celou dobu byly pro děti připraveny také rozbory s trenéry MČR, mezi které patřil šéftrenér GM Pavel Šimáček, GM Vlastimil Babula, WIM Natálie Kaňáková či FM Jan Havlík. Účastníci MČR mohli také kromě oficiálních akcí využít krásného okolního prostředí a vyrazit ve volném čase například do lázeňského středu města, na hrad Doubravku, který se tyčí hned nad hotelem či za jinými krásami zdejší krajiny.

V kategorii H 16. Marek Janouš obsadil 4. místo a A. Mrázek 24. místo. Bramborovou medaili přivezl i David Martirosyan, jediný náš zástupce v kategorii H 14. Dva zástupce jsme měli ještě v kategorii H 10. Edvard Kolář obsadil 5. místo a T. Gernert 12. místo. Mezi děvčaty jsme měli historicky nejmenší účast. Pouze Libuše Kopecká obsadila v D 14 28. místo.

Vedoucím výpravy byl Stanislav Stárek, který takto zhodnotil naše nejmladší: „Eda je jeden z největších talentů, které má tato kategorie. Celý turnaj se držel na druhém a třetím místě, nakonec bohužel prohrál v posledním kole a skončil až pátý. Tomášek jel spíš sbírat zkušenosti. Má problém se na partii soustředit, pokud to změní, může se raketově zlepšit. Jeho výsledek není špatný, partie měly slušnou úroveň.“

Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena