Tradiční jarmark ovládl říčanské náměstí

31. 5. 2013

11. května se poprvé v Říčanech konal tradiční jarmark, který jsme nazvali Festival řemesel a slavnosti bylinek. Neboli Jaro přišlo k nám! Ano, jaro konečně přišlo a na jarmarku to bylo vidět. Všude vládla jarní nálada, voněly květiny, bylinky, náměstí bylo jedno velké hemžení..

Organizační mecheche

Málokdo si asi umí představit zákulisí akcí, v kolik hodin ráno vstávají pořadatelé, jak se staví desítky stánků a ustarané obličeje z honících se mraků oznamujících blížící se déšť. Organizace sebou nosí nečekané peripetie v podobě prasklé pneumatiky při převozu mobiliáře anebo jeho stavění a demontování za vydatného deště. O sušení konstrukcí a plachet nemluvě. „Úsilí ale stálo za to“, dodává Petra Přílučíková z MAS Říčansko. Odměnou jsou pochvalné výrazy návštěvníků, úsměvy dětí i stánkařů. Po tradičních jarmarcích je hlad, něco takového v Říčanech opravdu chybělo.

O zábavu bylo postaráno

Kromě přehlídky tradičních řemesel bylo možné zakoupit různé řemeslné výrobky, dominovaly místní produkty oceněné regionální značkou Zápraží. Děti i dospělí si vyzkoušeli workshopy, největší úspěch sklízela kovářská, keramická a sklářská dílna. Zdobení perníčků, řezbářství a košíkaření lákalo nejednoho kutila a hospodyňku. Ukázalo se, že nikdy neomrzí hra v kuličky a po chvilce cviku se můžeme vrátit k spřádání vlny na kolovrátku.

Spokojení návštěvníci si odnášeli dřevěné či textilní výrobky, koření, šperky, suvenýry, kabelky, sazenice, ale i dárečky ze soutěže pro děti –sazenice petúnií věnované firmou Hubert Neumann Ekoflor, které  budou v následujících měsících zdobit balkóny a zahrady na říčansku i širším okolí. „ První festival řemesel se povedl jak organizačně, tak zejména díky obrovské návštěvnosti. Na jarní slavnost dorazilo přes 1000 návštěvníků z Říčan i celého okolí, což nás velice potěšilo“, hodnotí Hana Špačková, místostarostka Říčan a dodává: „Budeme rádi, pokud se podobné jarmarky v Říčanech stanou tradicí.“

Polední déšť zahnal část návštěvníků, přitom kdo by pro pár kapek spěchal domů na oběd?  Proč neokusit čerstvě grilovanou krkovičku od pana Mráčka, uzené pstruhy pana Alferyho či chutnou a zdravou stravu přímo z vyhlášené pražské restaurace Podolka? Cukrářský salon na tento den přichystal speciální zákusky s kytičkami. Další sladkou tečkou byly palačinky paní Bečanové. Pivo a limo zas nabídl stánek Velkopopovického kozla.

Celé dopoledne ještě přálo sluníčko, program a zábavu doplňoval program na pódiu. Šikovné děti z Folklórního souboru Mikeš Říčany a Velkých Popovic a jejich výborní učitelé sklízeli za pěvecká a taneční vystoupení jeden potlesk za druhým. Malí diváci tajili dech u pódia s princeznou a nad meči princů v pohádce od divadelního souboru Kašpaři z Mezihoří. Dvě statečné helingokářky zas podtrhly pravou jarmarkovou atmosféru netradičním vystoupením za doprovodu vydatného deště. V závěru si každý mohl vyzkoušet dobové renesanční tanečky se skupinou Salome. Ačkoliv už déšť rozháněl zbytky návštěvníků, kdo zůstal, vychutnával si poslední doušky oslav jara a k němu déšť zkrátka  patří.

 

Největší dík patří dobrovolníkům a neúnavným organizátorům

Festival byl pořádán z prostředků města Říčany a z dotace Programu rozvoje venkova, kterou získalo MAS Říčansko na realizaci mezinárodního projektu spolupráce „Za poklady venkova“. Na jeho organizaci mají největší podíl organizátoři: za Město Říčany Hana Špačková a Jitka Bahenská a za MAS Říčansko Andrea Kolovratníková a Petra Přílučíková.

Poděkování patří partnerům: Muzeum Říčany, Římskokatolická farnost Říčany, Hotel Zámek Berchtold, Dětský soubor Mikeš, Hubert Neumann Ekoflor, plakátovací plochy Rengl, Říčansko.info, Zápraží, Říčanský Kurýr, Mediální a komunikační servis Říčany a Vysokýles.cz.  

Hlavní zásluhu a obdiv však zaslouží dobrovolníci, kteří se podíleli na stavbě mobiliáře a další organizaci festivalu – Ludmila Třeštíková, Pavlína Filková, Martin Šobr, Petr Klobouk, Olina Klobouková, Václav Krebs, Oldřich Kolovratník, Aleš Bubla, Iveta Minaříková, Miroslav Dlouhý, Ivana Suchánková a další...

 

Pevně věříme, že se akce líbila a za rok se na jaře sejdeme znovu.

 Za MAS Říčansko Petra Přílučíková, za město Říčany Hana Špačková

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena