Trampolíny, venkovní posilovny nebo workoutové hřiště. Jaká sportoviště mají vzniknout v Říčanech?

27. 5. 2016

Zeptáme se občanů města v hlasování Řídím Říčany!

Radnice plánuje rozšířit počet sportovních ploch v Říčanech. V různých částech města by si například děti mohly zaskákat na trampolínách, mládež „zaskejtovat“ na překážkových drahách, dospělí zacvičit na workoutové sestavě či na venkovních fitness prvcích. K vytipování nejvhodnějších lokalit s odlišnými typy sportovišť městu pomohla koncepce sportovní vybavenosti tzv. generel sportovišť. Vedení města chce nyní v hlasování „Řídím Říčany“ od občanů poradit, jaká sportoviště má realizovat jako první.

Město si letos nechalo zpracovat generel sportovišť, který měl za cíl zmapovat potřeby obyvatel a naplánovat rozšíření počtu i druhů ploch pro sportování a cvičení v Říčanech. Koncepce sportovní vybavenosti vycházela jednak z možností, které poskytuje územní plán města, a také z anonymní ankety od obyvatel. Zpracovaný dokument je nyní zveřejněný na webu města a bude předložen zastupitelstvu.

„Díky generelu teď přesně víme, kde máme rezervy a kde je naopak poptávka uspokojena. Jako nedostatečná se ukázala zejména velká hřiště pro celoroční využití (např. velká „umělka“ pro fotbal a ragby), ale též moderní sportovní prvky pro mládež (typicky např. workout, parkour, skate),“ komentuje radní David Michalička a dodává: „Máme k dispozici obsáhlou databázi lokalit v Říčanech a přidružených obcích, kde studie doporučuje budovat nová či upravit stávající sportoviště. V každém roce chceme alespoň něco z návrhů realizovat.“

Město však nechce budovat menší sportoviště jen tak nahodile bez zapojení veřejnosti. O umístění a zaměření menších sportovišť budou proto spolurozhodovat občané města.

Kdy můžou občané hlasovat?

Hlasování Řídím Říčany pro registrované občany starší 15 let začne během června a potrvá i během letních prázdnin. Každý hlasující bude mít k dispozici opět několik plusových hlasů i možnost využít záporné hlasy.

„Máme vytipovaných cca šest až osm lokalit, které jsou jako stvořené pro sportovní účely. Zároveň můžeme v těchto místech postavit různé sportovní prvky. Proto chceme poradit, jaké typy sportovišť si lidé přejí a s čím máme přednostně začít. Vyhradili jsme na to 1,5 milionu korun. Lidé tuto částku rozdělí mezi několik projektů, které skončí na prvních místech,“ připomíná starosta Vladimír Kořen. Některá místa nebudou do hlasování zařazena, protože zde už město sportoviště připravuje v rámci komplexních projektů většího území (Marvánek, park Kozinova, zahrada u ZŠ U Říčanského lesa).

Jednotlivá hřiště se mohou lišit v podobě i počtu cvičebních prvků. Lidé budou vybírat mezi multifunkčními plochami s různými typy cvičebních a hracích sestav nebo plochou pro jeden typ aktivity. V nabídce budou třeba street-workoutové sestavy, trampolíny, venkovní posilovny, fitness prvky pro seniory, překážkové dráhy pro skateboard, kola, kolečkové brusle a koloběžky, basketbalové koše, parkúrové sestavy, lezecké stěny, šachové stolky a další.

Jednotlivé návrhy s přiloženými fotografiemi a vizualizací budou k vidění na webových stránkách města a představíme je v příštím čísle Kurýru.

Adéla Ambrožová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena