Trvalé změny PID v listopadu 2013

1. 11. 2013

Na základě vyhodnocení přepravních průzkumů, požadavků městských částí i obcí a v návaznosti na dokončení některých stavebních akcí jsou realizovány začátkem listopadu 2013 některé dílčí změny linek Pražské integrované dopravy.

1. 11. 2013

  • zřizuje se nová zastávka U Mezníku pro linky 266, 269, 366 (zároveň se pro většinu spojů linky 269 ruší zastávka Hájek)
  • zřizují se nové zastávky Na Formance (obousměrně) a Ve Vilkách (ve směru do centra) pro linky 363 a 605

 

2. 11. 2013

  • ve směru od Nádraží Holešovice se ruší zastávka Jankovcova pro linky 112 a 201 z důvodu realizace preferenčního opatření pro autobusy na křižovatce ulic Plynární × Argentinská. Pro linky 156, 505 a 511 bude tato zastávka zachována.

 

Výluka metra C v úseku Kačerov – Háje

V termínech 1. až 3. 11. 2013 a 8. až 10. 11. 2013 bude obousměrně přerušen provoz metra na lince C v úseku mezi stanicemi Kačerov – Háje. Výluka potrvá vždy od pátku cca 18:45 do nedělní půlnoci. Poslední souprava metra před zahájením výluky vyjede z konečné stanice Háje v 18:57 a z centra města, ve směru Háje, ze stanice Muzeum v 18:36.

Na trase C je celkem 43 výhybek, z toho 21 ve štěrkovém loži. Prozatím byly vyměněny čtyři výhybky u stanice Florenc, dvě výhybky u stanice I. P. Pavlova a dvě výhybky u stanice Kačerov. Po provedení plánované výměny dvou výhybek za stanicí metra Háje bude zbývat na trase C vyměnit ještě jedenáct výhybek uložených ve štěrkovém loži.

Po dobu výluky bude v denním provozu zřízena náhradní autobusová doprava XC, a to s následujícími zastávkami: Kačerov, Roztyly, Dědinova, Chodov, Jarníkova, Na Jelenách, U Dálnice, Opatov, Bachova, Mikulova, Hněvkovského, Modrá škola, Háje, Horčičkova, Jižní Město.

Cestujícím, kteří využívají k dopravě do oblasti Jižního Města možnosti bezbariérového cestování, doporučujeme využít autobusovou linku č. 170 od stanice metra Budějovická. Všechny její spoje zajišťují nízkopodlažní vozy.

Pro linky č. 114, 189 a 215 bude přemístěna zastávka Kačerov (pro směr Nemocnice Krč) do zastávky linky č. 106.

Tramvajová výluka Kubánské náměstí – Průběžná

Z důvodu opravy tramvajové trati v Průběžné ulici bude od 4. 11. 2013 do 20. 12. 2013 obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Kubánské náměstí – Průběžná. Proto budou přijata následující dopravní opatření:

Změny tramvajových linek:

4        Ve směru z centra je zkrácena do zastávky Čechovo náměstí.

7, 22  Ve směru z centra jsou zkráceny do zastávky Kubánské náměstí.

13      Linka je prodloužena o úsek Otakarova – Bohemians (nástupní zastávka Čechovo náměstí).

24      Ve směru z centra je zkrácena do zastávky Náměstí Bratří Synků.

51      Linka je prodloužena o úsek Nádraží Strašnice – Nádraží Hostivař.

55, 57, 59        Ve směru z centra jsou zkráceny do zastávky Kubánské náměstí.

Náhradní doprava:

32      Náhradní denní tramvajová linka v trase Černokostelecká – Nádraží Hostivař.

50      Náhradní noční tramvajová linka v trase Ústřední dílny DP – Nádraží Hostivař.

X22   Náhradní autobusová linka v nepřetržitém provozu v trase Strašnická – Kubánské náměstí – Strašnická.

Zlepšení na trase Vinohrady – Vršovice

Po půl roce trvající rekonstrukci inženýrských sítí, chodníků, vozovek a tramvajové trati v Moskevské a Francouzské ulici bylo od 24. října 2013 obnoveno tradiční tramvajové spojení Vinohrad a Vršovic linkami 4 a 22. V rámci rekonstrukce tramvajové trati došlo k úpravám umístění a provedení zastávek – v konečné podobě je pár plně bezbariérových zastávek Ruská (v Moskevské ulici), v provizorní podobě pak zastávky Krymská (nově pro oba směry u Donské ulice) a Vršovické náměstí, které budou definitivně provedeny v rámci dokončení revitalizace uličního prostoru v roce 2014. Již nyní je tak zajištěn pohodlný a plynulý průjezd tramvají i lepší obsluha území linkami PID.

Téměř současně došlo v rámci rekonstrukce světelné signalizace na křižovatce náměstí Míru × Francouzská ke zlepšení podmínek pro chodce. Nejvýznamnější je zřízení nového přechodu pro chodce mezi severní stranou Francouzské ulice a vnitřní plochou náměstí Míru, díky němuž se ve směru do centra výrazně zlepšily možnosti pro přestup mezi linkami 10, 16 a 135 a obecně jsou tak zlepšeny pěší bezbariérové vazby mezi tramvajovými zastávkami Náměstí Míru a zástavbou Vinohrad.

ROPID oslaví 20 let své existence – DEN PID

V rámci oslav 20 let od vzniku organizace ROPID připravujeme na sobotu 23. 11. 2013 Den Pražské integrované dopravy. Na širokou veřejnost čeká bohatý program včetně jízd historickými vozidly všech významných druhů dopravy v rámci PID.

Království železnic za polovic

Centrem dění bude Království železnic na pražském Smíchově. Zde bude bohatý doprovodný program pro celou rodinu:

  • prohlídka Království železnic s 50% slevou
  • výstava o historii PID
  • odborné přednášky
  • soutěže a hry pro malé i velké
  • další ročník soutěže o Největšího šotouše PID
  • papírové modely autobusů

 

Jízdy historických vozidel

Dále se budete moci zdarma svézt historickými vozy metra, vlaku, tramvaje i autobusu na příměstském okruhu v jihozápadní části Prahy. Jednotlivé nostalgické linky budou jezdit v hodinovém intervalu cca mezi 10:00 a 16:00 a v přestupních stanicích na sebe budou navazovat:

  • metro – souprava typu 81-71 (Florenc – Zličín)
  • tramvaj – vozy T1 a T3 (Smíchovské nádraží – Sídliště Řepy)
  • motorový vlak – vozy řady 830 a Bix (Praha-Smíchov – Rudná u Prahy)
  • elektrický vlak – jednotka řady 451 (Praha-Smíchov – Dobřichovice)
  • autobus – vozy Škoda 706 RTO s vlekem, Škoda 706 RO, Karosa ŠL11 (Rudná, nádraží – Zličín – Sídliště Řepy)

Podrobný program bude k dispozici na www.ropid.cz. K výročí 20 let ROPID bude zároveň vydána nová publikace, mapující činnosti organizace ROPID a vývoj Pražské integrované dopravy v letech 1993 až 2013.

Dopravní veletrh CZECHBUS 14. – 16. 11. 2013

Organizace ROPID jako generální partner letošního ročníku Vás zve na odborný veletrh CZECHBUS, který se koná ve dnech 14. až 16. 11. 2013 na pražském holešovickém výstavišti.

První dva dny budou určeny pro odborníky, sobota 16. 11. 2013 je tradičně určena široké veřejnosti. CZECHBUS je interaktivním, specializovaným veletrhem se zaměřením na problematiku české a středoevropské silniční hromadné dopravy. Cílem je mj. ukázat nové trendy ve veřejné dopravě a propagovat obecně její výhody oproti dopravě individuální.

Kromě výrobců autobusů zde budou přítomni i dodavatelé odbavovacích a informačních systémů ve veřejné dopravě i různých doplňkových komponent autobusové techniky. Pro veřejnost jsou připraveny i tradiční jízdy historickými vozidly v areálu výstaviště. Ve všech dnech veletrhu se budou konat také odborné prezentace nebo diskuze na téma veřejné dopravy. Podrobnosti o veletrhu najdete na

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena