Týden pro záchranu života v říčanské škole

30. 10. 2015

Jak jsou šikovní školáci, kteří navštěvují Základní školu u Říčanského lesa, nám ukázali u příležitosti akce „Týden pro záchranu života“. Nepotřebovali ani tabuli, ani učebnice. Výuku jim totiž přijeli zpestřit záchranáři se svým programem první pomoci.

V rámci celého tematického týdne se žáci učili základům první pomoci. Program probíhal moderní, zábavnou a interaktivní formou s důrazem na praktický nácvik všech výkonů, které si mohli žáci natrénovat na reálných modelových situacích. Pod vedením záchranářů společně ošetřovali rány, zlomeniny i krvácení. Nechyběl ani nácvik neodkladné resuscitace na resuscitačních modelech, včetně simulované komunikace s dispečinkem záchranné služby. Součástí programu byla rovněž prohlídka sanitního vozu přímo ve škole. Žáci si vyzkoušeli přístroje, vybavení i celou řadu pomůcek, které záchranáři používají při své práci.

Celý program byl zakončen nevšední praktickou zkouškou. Pro žáky byla připravena tréninková figurína s napodobením reálného poranění a klinického stavu postiženého. Tuto modelovou situaci řešili žáci za asistence záchranářů a dodejme, že všem patří velká pochvala a uznání, jak dobře si vedli. Řady říčanských obyvatel se tak rozšířily o 300 mladých „zdravotníků“, kteří by v případě potřeby věděli, jak se správně zachovat při akutních stavech či úrazech, kam zavolat a jak poskytnout první pomoc.

Zvláštní poděkování patří vedení základní školy, v čele s ředitelem Daliborem Dudkem a zástupkyni ředitele paní Ivetě Truhlářové.

Kurzy pořádali Zdravotníci s.r.o.

www.prvnipomocskoleni.cz

facebook.com/zdravotnicizs

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena