Účetní a daňová poradna pro podnikatele

29. 1. 2016

Téma na únor : Povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění osob samostatně výdělečně činných

Začátek kalendářního roku přináší i změny ve výši záloh, povinně placených na sociální a zdravotní pojištění (v textu dále SP a ZP) podnikatelů. Podotýkám, že pod pojmem sociální pojištění (SP) je zde myšleno povinné důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, a termín SP zde používám proto, že je mezi veřejností obecně zažitý. Hned na úvod upozorním, že bohužel nejsou sjednocené termíny pro placení, na ZP je termín stanoven nejpozději na 8. den po uplynutí daného měsíce, na SP je to nejpozději 20. den po uplynutí měsíce. Tedy záloha na leden je splatná nejpozději 8., respektive nejpozději 20. února a dále.  V tento den musí být platba připsána již na účet příjemce. Jako příklad zvolím situaci, kdy podnikatelská činnost bude tzv. hlavní činností, tedy OSVČ není vedle svého podnikání zaměstnána.  Jakmile OSVČ zahájí svou ekonomickou činnost, přihlásí se na své ZP a ČSSZ, a nastane pro ni povinnost platit minimální zálohu, stanovenou pro daný kalendářní rok. Výše záloh se odvíjí od průměrné mzdy stanovené MPSV.  V roce 2015 činila minimální záloha ZP 1.797,-Kč, minimální záloha SP byla 1.943,-Kč. Pro rok 2016 je minimální záloha ZP 1.823,-Kč a minimální záloha SP 1.972,-Kč. Bývá obecně deklarováno, že zálohy platí OSVČ až do okamžiku podání Přehledu o příjmech a výdajích za uplynulý kalendářní rok. V podaném přehledu se provede výpočet skutečné platební povinnosti, odpočet dosud zaplacených záloh a konečné vyúčtování, a stanovení zálohy nové pro další rok. Nová záloha musí být alespoň ve výši minimální zálohy stanovené MPSV pro daný rok, nebo vyšší (podle zisku z podnikání za uplynulý rok). Toto ale není úplně správný výklad, toto platí bez omezení pouze u záloh na SP. Upozorňuji na velmi častou chybu, které se OSVČ dopouštějí při placení záloh na ZP, a sice tu, že zálohu na leden a další měsíce platí podle výše stanovené pro minulý rok až do okamžiku podání Přehledu. Nejlépe vysvětlím na konkrétním případě takto :  pokud OSVČ platila v roce 2015 zálohy v minimální výši a nejpozdějších možných termínech, pak  do 8.1.2016 zaplatila zálohu na 12/2015  na ZP ve výši 1.797,-Kč, a do 20.1.2016 zálohu na SP ve výši 1.943,-kč. U záloh na leden 2016 musí OSVČ navýšit zálohu na ZP na výši minimální zálohy platné pro rok 2016, takže do  8.2.2016 bude platit zálohu ZP na leden ve výši 1.823,-Kč, a do 20.2.2016 zálohu na SP na leden stále ve výši 1.943,-Kč . Stejně budou platby nastaveny až do okamžiku podání Přehledu. Přehled za rok 2015 je nutno podat nejpozději do 2. 5.2016, pokud daňové přiznání zpracovává daňový poradce a OSVČ tuto skutečnost doloží ČSSZ a ZP nejpozději do 30. 4. 2016, posunuje se termín podání Přehledu za rok 2015 na 1. 8. 2016. 

Závěrem bych chtěla zdůraznit, že s ohledem na omezený prostor jsem se zde věnovala těm nejzákladnějším situacím, neřešila jsem například nemocenské pojištění, souběh podnikání a závislé činnosti, nebo otázky související s penzijním připojištěním. Dnešní článek tedy uzavřu upozorněním – zkontrolujte si  výši zálohy, kterou jste platili nebo budete platit na leden 2016, aby jste se vyhnuli případné penalizaci.

V případě jakýchkoliv dotazů neváhejte kontaktovat RADIUS Říčany s.r.o., rádi se Vám budeme věnovat.                          Ing. Věra Tauberová , tel. 728 832 303, vera.tauberova@radiusricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena