Události v září

30. 9. 2021

 

Máme za sebou velmi vzrušenou debatu o systému parkování a referendu o něm. Ačkoliv jsem hlasoval na schůzi zastupitelstva konané dne 8. září 2021 pro konání referenda v termínu voleb do sněmovny, musím říct, že některé útoky na zastupitele s opačným názorem mi přišly poněkud za hranou. Dokážu pochopit rozhořčení nemalé části říčanské veřejnosti a rozhodně nechci nikomu upírat právo kritizovat zvolené zástupce města, přesto bychom však neměli rezignovat na základní pravidla slušnosti. Klasik praví: „Kdo chce hýbat světem, musí nejprve pohnout sám sebou.“ Chceme-li, aby se kultivovala politika na nejvyšší úrovni, musíme začít v prvé řadě u sebe.

Podstatně radostnější zářijovou událostí bylo (znovu)otevření skautských kluboven u Marvánku. Říčanští skauti dokázali v rekordním čase nejen opravit starou klubovnu zničenou požárem v září 2020, ale postavit vedle i zcela novou stavbu. Nová klubovna je názornou ukázkou moderního přístupu k architektuře: jedná se o skutečně impozantní stavbu, která ovšem taktně respektuje ráz svého okolí. A respekt k okolnímu světu, ať již k budovám nebo lidem, by měl být tím, o co bychom měli všichni usilovat.

Příklad nové skautské klubovny, která bude dobře sloužit současným i budoucím generacím místních skautů, a nejenom jim, je inspirativní právě v tom, jak může místní komunita skvěle zafungovat. Není to jen o finančním příspěvku města ve výši 2 000 000 Kč, ale zejména o příspěvcích drobných dárců a dobrovolnické práci samotných skautů, jejich rodinných příslušníků a přátel. Plodem této spolupráce je dílo, na které mohou být nejen skauti, ale všichni Říčaňáci právem hrdí.

Byl bych rád, abychom se místo toho, co nás rozděluje, pokoušeli spíše hledat to, co nás může spojovat. Za STAN Říčany říkám, že kampaň do komunálních voleb 2022 povedeme věcně, střízlivě a v duchu fair play. Všem nám jde přeci o jedno – aby se v Říčanech dobře žilo! Lišíme se někdy ve způsobech, jak tohoto cíle chceme dosáhnout, to by ale nemělo být důvodem k vzájemné nevraživosti.

Adam Polánský, zastupitel (STAN)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena