Udržitelná městská mobilita – 2/6

31. 12. 2019

Bezpečně do školy i na kroužek – zkusíte to?

Velký podíl na říčanské dopravě má přeprava dětí. Ráno do škol a školek, odpoledne na kroužky či tréninky. Ptáte se, proč maminky a tatínkové vozí často i velké školáky všude autem? Někdy kvůli pohodlí, jindy kvůli času. Ale zejména je to kvůli bezpečnosti. Nejen přímo před školou či tělocvičnou, ale vlastně v celém městě se pak roztáčí spirála – více aut, více nebezpečí, ještě více rodičů volí cestu autem. Jak z toho ven?

 

Bezpečné „školní ulice“ bez aut

Nejen v rakouských či britských městech zavádějí časově omezené uzavírky ulic bezprostředně u škol, tzv. „školní ulice“. Ve dnech školního vyučování po určitou dobu ráno a pak odpoledne platí v ulici před školou zákaz vjezdu aut kromě rezidentů. Děti tudy mohou bezpečně přicházet či přijíždět na kole. Autem můžete dítě vysadit ve větší vzdálenosti, odkud však pohodlně a bezpečně dojde.

V Říčanech se o podobném opatření dlouho bavíme. Zatím jsme nenalezli odvahu. Je nutné rozptýlit obavy rodičů, učitelů, ale i rezidentů, kteří u škol bydlí. Zkušenosti z jiných měst však dokazují, že je to správná cesta. Zkusíme to?

Lepší přechody, stezky

Nejen před školou však číhá na děti nebezpečí. Proto se město snaží postupně budovat nové přechody, cyklopruhy, stezky – zejména na cestách ke školám. Nedostatek prostoru, omezené finance či vlastnické vztahy však často neumožní optimální řešení.

Proto je třeba pomoci i od vás, rodičů. Poraďte nám, co by pomohlo, abyste vaše děti nemuseli vozit po městě autem. Často stačí dobrý nápad, který nestojí skoro žádné peníze. Náměty pište na níže uvedený email. Zkusíte to?

Pěškobus

V některých městech například chodí menší děti do škol s tzv. pěškobusem (Pedibus, Walking bus, …). Nejde o nic jiného než společnou cestu pod dohledem rodiče či proškoleného dobrovolníka. Problematická je odpovědnost za dítě, pokud by službu nabízelo město či instituce. Vše musí fungovat na dobrovolné bázi důvěry, ideálně mezi rodiči a sousedy. Město se školou však mohou pomoci se značením nejoblíbenějších tras a poskytnout rodičům nástroj, jak se jednoduše domlouvat (např. mobilní aplikaci). Uvažovat lze i o drobné motivaci pro „řidiče“. Od jara do podzimu jde navíc podobně zavést i rychlejší „cyklobus“ pro vzdálenější lokality. Zkusíte to?

Kromě našeho Honzíka občas vedu do školky i jeho tři kamarádky ze sousedství. Kromě velké zábavy pro děti navíc čtyři maminky ušetří ráno čas a čtyři auta ubudou na silnicích i před školkou. Stojí mě to cca 25 minut denně. Stačí se domluvit. Zkusíte to?

 

Školní autobusy

Od září 2018 mají Říčany tři autobusy. Ranní školní spoje praskají ve švech a město se snaží kapacitu zvýšit. Osvědčilo se rozfázování začátku vyučování na třech městských školách (8:00, 8:15 a 8:30). Jeden autobus tak obslouží více škol. Odpoledne pak děti mohou cestovat běžnými městskými linkami. Pracujeme na tom, aby i tyto spoje co nejvíce navazovaly na konce vyučování a navazující přestupy. Sladit všechny potřeby je však skutečná výzva.

Snahou města je, aby Městská odpoledne sloužila i k dopravě dětí na kroužky. Při stávajícím počtu linek však není možné obsloužit všechny školy, sportoviště a současně nádraží a okrajové části města. Cílem je co nejlepší sladění časů kroužků s jízdními řády. Bez zvýšení frekvence spojů však zázraky nečekejme. Abychom se na autobusy mohli skutečně vždy a všude spolehnout, musíme posílit vozový park. To stojí nemalé peníze, ale třeba v německém Lindau se to vyplatilo. Zkusili byste to?

 

Spolujízda – naplňte auto a střídejte se

Někdy je auto nutné. Třeba když to máte fakt daleko. Nezřídka se ale stává, že z jedné ulice během pár minut odjedou třeba čtyři auta (v každém autě jedno dítě) do stejné školy, kde všichni naráz hledají parkování či vysazují školáka u dveří. A všichni si postěžují, jak je všude moc aut. Přitom se opět stačí domluvit třeba přes WhatsApp či Facebook skupinu, vystřídat se a místo denně můžete dělat „mamataxi“ jen jednou za týden. Zkusíte to?

 David Michalička, místostarosta (KM)  

david.michalicka@ricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena