Uklízeli jsme náš svět

31. 5. 2023

V půlce dubna proběhla tradiční úklidová akce Ekocentra Říčany. Účastnilo se jí deset dospěláků a sedm dětí pročesávajících terén kolem křížení cyklostezky se silnicí 101. Bylo velice příjemné zase se setkat, věnovat se společné aktivitě, pomoct naší přírodě a obdivovat divoce rozvodněný potok. Sesbírali jsme 30 pytlů vpravdě ohavného odpadu a pár překvapení (součásti kamionu, vysokonapěťové izolátory). Oproti minulým ročníkům byla letošní nadílka poměrně bohatá na pneumatiky, které jsme neopomenuli ke všeobecné radosti pouštět z kopce (a následně lovit z potoka).

Všichni účastníci akce sdíleli údiv a znechucení nad tím, kolik odpadu se válí kolem říčanských silnic a jak extrémní hnusárny dokážou lidé s klidným svědomím vyhodit do přírody z jedoucího auta. Naše společnost bude muset urazit ještě dlouhou cestu, abychom se přiblížili obrazu moderního evropského státu 21. století, který tak pečlivě pěstujeme pro sebe i pro ostatní. Nadějí pro českou přírodu jsou probouzející se snahy o zálohování PET lahví a hliníkových plechovek –představují obrovský podíl v sesbíraném odpadu.

Je třeba ovšem říci, že během našeho úklidu dominovaly emoce pozitivní. Přišly nové tváře, děti trhaly rekordy (nejhmotnější nález se podařil Jendovi Skalošovi a jeho pneumatice od kamionu, největší délkový rozměr patřil rezavé železné traverze bratrů Matěje a Kryštofa Kolářových). Poprvé jsme naši akci podnikli ve spolupráci s městem Říčany (děkujeme paní Voráčkové). S radostí pozorujeme úklidové vycházky organizované říčanskými školami (držíme palce paní Stinglové). Je povznášející vědět, že nás je mnoho!

Všem sběračům velký dík a na shledanou zase za rok!

Martin Karáč

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena