Unikátní záběry z osvobození Říčan a video k projektu Řídím Říčany na kanálu YouTube

29. 5. 2015

Díky náhodě byly nalezeny záběry z osvobození města Říčany, které se nachází 20 kilometrů od Prahy.

Právě v Říčanech v době květnového povstání zajali povstalci obrněný nacistický vlak, který směřoval do Prahy. Záběry z několika dní však neukazují boje samotné, ale německé zajatce, příjezd Rudé armády do města a pohřeb lidí, kteří při květnovém povstání zemřeli. Záběry desítky let ležely v krabici.

„Je to určitě mimořádná záležitost, dosud jsme měli jen desítky fotografií, teď tu je historicky cenný amatérský film,“ říká ředitel muzea v Říčanech Jakub Halaš a dodává: „V Praze samozřejmě za květnového povstání pracovali zkušení kameramani, v malém městě jako Říčany to byla velká vzácnost.“

Záběry z pozůstalosti A. Holého ležely v krabici u grafika Tomáše Hřivnáče. Právě s ním natáčel štáb říčanské radnice upoutávku na projekt hlasování Řídím Říčany – projekt Demokracie 2.1, který využívá hlasovacího systému matematika Karla Janečka. „Pan Hřivnáč během natáčení zmínil, že má staré filmy, třeba z války. Jednu pásku z osvobození mi dal do ruky a řekli jsme si, že ji zkusíme zpracovat,“ popisuje starosta Vladimír Kořen: „Teď, když si ty obrázky prohlížím, běhá mi mráz po zádech. Hlavně z očí lidí… radost, uvolnění, ale i válečný smutek. Muselo to být velmi silné.“ „V naší rodině trvá láska k natáčení na kameru již od mého narození. Už můj tatínek zdokumentoval celé mé dětství, což nebývalo tehdy obvyklé. Unikátní záběry z konce války jsou natočené na filmovou kameru 8 milimetrů, ale jejich autora bohužel neznáme,“ vysvětluje Tomáš Hřivnáč s tím, že film má k dispozici již několik let, ale teprve teď při kulatém výročí konce války se naskytla vhodná příležitost ho zveřejnit.

Záběry během víkendu zpracoval, upravil a sestříhal zkušený filmař Petr Tomaides, který stojí i za natočením promovidea k projektu Řídím Říčany. Nyní jsou obě videa přístupná na oficiální stránce města Říčany na kanálu YouTube.

„Skrytá tajemství pro mě mají velký smysl a tahle krabička s osmimilimetrovým filmem, to je přesně ono. Nikdo přesně nevěděl, co je nafilmované. Projektor se rozsvítil a před očima mi vyvstaly obrázky zmizelého života. Co se stalo s vojáky a lidmi na záběrech? Na co všichni mysleli, co prožívali? Je to určitě pro Říčany malý poklad. Třeba někdo někoho pozná, popíše to přesněji,“ popisuje Petr Tomaides a doplňuje: „Filmařsky nádherná patina opravdového filmového pásu, romantika. Opravdová nedigitální poezie. Občas jsou záběry tmavé a jindy zase na chvíli přesvětlené, ale to je vlastně krásné. Víceméně jsem jen zlehýnka naostřil speciálním efektem kontury a přidal hudbu. Tu je ale klidně možné ztlumit a prožít ty chvíle v tichu v jakémsi oživlém snu.“

Historické záběry se promítaly také u příležitosti oslav 70 let od konce druhé světové války v Říčanech.

Odkaz na videa:https://www.youtube.com/channel/UCkqWDkufymKDLHWMiqqGGVQ

 

                                                                                                            Adéla Ambrožová

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena