Uplynulý rok Hospice Dobrého Pastýře v Čerčanech

6. 2. 2015

Od ledna 2014 jsme v Hospici Dobrého Pastýře doprovázeli a pečovali o 219 umírajících. Domácí hospic jezdil pomáhat opatrovat 38 pacientů. Zaznamenali jsme velký nárůst zájmu o terénní odlehčovací službu a díky její kvalitě, a tedy i výborným referencím, počet klientů stále přibývá. Precizní péče o pacienty je výsledkem bezvadně fungujícího zdravotnického týmu, jehož kvalita a připravenost je v mnoha ohledech dílem vrchní sestry paní Vlasty Chaloupecké a dvojice staničních sester, paní Mileny Rabiňákové a paní Dagmar Šperlové. Bezvadnou práci v terénu odvádí zdravotní sestra domácího hospice Naďa Adámková a pracovnice terénní odlehčovací služby Hana Tůmová a Marta Malotínová. Pracují s obrovským nasazením a často nad rámec svých pracovních povinností. Šest let obětavě pracovala v domácím hospicovém týmu také paní Alena Vodičková, která nás během vánočních svátků nečekaně předčasně opustila.

Prostřednictvím péče o naše klienty často vyslechneme jejich jedinečné a mnohdy těžké životní osudy.  Režisérovi Tomáši Škrdlantovi se povedlo zachytit posledních sto metrů životního maratónu slovenského architekta a portrétisty Josky Vensona, který svůj život uzavřel právě v Hospici Dobrého Pastýře. Dokument „I am like a tiger“ měl premiéru 26. září na ČT 2 a je ke zhlédnutí na internetu v archivu České televize.

Novým tématem roku 2014 se pro naši společnost stala dětská paliativní péče, kterou jsme vnímali jako dosud opomíjenou. V listopadu jsme ve spolupráci s ČSPM, ČPS a APHPP úspěšně uspořádali První českou konferenci dětské paliativní péče za účasti zahraničních hostů a přeložili Evropské standardy dětské paliativní péče. Rozpoutali jsme tolik potřebnou diskuzi odborné veřejnosti, která, jak věříme, bude motivovat k rozvíjení a systematickému rozšíření dětské paliativní péče na území naší republiky. 

Důležitým počinem loňského roku je otevření dalšího domácího hospice v rámci Středočeského kraje, a to v Hořovicích. Slavnostní otevření proběhlo 15. 12. 2014 v sídle hospice v hořovické Střední odborné škole. Jeho služby začínají využívat nevyléčitelně nemocní a jejich rodiny v okrese Beroun.

Hospic Dobrého Pastýře organizoval několik povedených akcí a významných setkání. Za zmínku určitě stojí návštěva spisovatele Michala Viewegha, který zde představil svou novou knihu „Můj život po životě“, koncerty půvabné harfistky Barbory Plaché a naší dobrovolnice Leony Salákové, pravidelná milá vzpomínková setkání a setkání přátel hospice, v neposlední řadě veřejností oblíbená pouť a Adventní neděle s Betlémským světlem.

V Centru denních služeb se potkávají klienti lůžkového hospice s těmi, kteří sem přicházejí smysluplně strávit svůj den z domácího prostředí. Pravidelně k nám přicházejí pomáhat stážisté a dobrovolníci, v uplynulém roce jich bylo 53. Branami hospice prošlo také 278 účastníků exkurzí.

V uplynulém roce se významně rozšířily i řady našich přívrženců a podporovatelů. Bez Vás, našich dárců, bychom nemohli péči umírajícím plnohodnotně poskytovat. Je Vás zase o trochu více a mnozí jste se stali našimi pravidelnými přispěvateli, členy Kruhu přátel hospice. Všem Vám ze srdce děkujeme.               

                                                                                                                                             Jana Vernerová

TŘI, o.p.s.

 

                                                                                                                                                                

                                                                                                                                                              

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena