Úprava okolí Marvánku, expozice muzea na hradě nebo industriální park by měly být zrealizovány již letos

28. 2. 2021

 

Zastupitelstvo města Říčany projednalo v únoru úpravu rozpočtu města na rok 2021, čímž zajistilo finanční krytí především pro tyto investiční akce, které jsou připraveny pro realizaci.

 Úprava okolí Marvánku

Již v předchozím období byla vypsána veřejná zakázka na výběr zhotovitele, ale smlouva na realizaci uzavřena nebyla. Věříme, že se po přidělení finančních prostředků v tomto roce podaří zhotovitele dalšího krásného projektu získat. V rámci realizace vznikne parkoviště před novým vstupním objektem do areálu, jehož součástí budou i převlékárny, stávající pěšiny budou doplněny a zpevněny mlatovým povrchem, bude obnoven povrch pěší komunikace na hrázi rybníka, v jihovýchodním části areálu bude na původních základech vybudován altán. Součástí investice je rovněž doplnění mobiliáře včetně obnovení ohniště, griloviště. Abychom nenarušili stavebními pracemi sezónu na Marvánku, předpokládáme, že stavební práce budou zahájeny až na podzim 2021. 

Původní stav

Rekonstrukce ulice Táborská – Dukelská

V roce 2020 byl pro tuto investiční akci vybrán zhotovitel s vědomím, že výzva k zahájení realizace může být započata až po zajištění potřebných finančních prostředků, což se nyní stalo. Rekonstrukce se týká úseku mezi ulicemi Legií a Šumavská. Součástí akce je kromě rekonstrukce silnice i výstavba chodníku a pěší propojky do ulice Táborská, propojka vodovodů a veřejné osvětlení.

Botanické centrum – realizace 3. etapy projektu

Zastupitelstvo v úpravě rozpočtu schválilo rezervu 5 milionů Kč na realizaci 3. etapy projektu, která má pokrýt spoluúčast města za předpokladu získání dotace. Dotace na realizaci prvních dvou etap této investiční akce byly již získány (arboretum a dešťový biotop), nicméně pro celkové fungování botanického centra u 3. ZŠ je realizace 3. etapy, zahradní učebny se skleníkem, významným přínosem. V letošním roce bude vybrán zhotovitel investiční akce a bude zahájena její realizace tak, aby byly splněny dotační podmínky týkající se mj. i termínů dokončení.

Chodník Květná – Kuří

Úpravou rozpočtu roku 2021 byla zajištěna spoluúčast města na investiční akci kryté z dotačních prostředků. Zhotovitel je vybrán, stavba bude zahájena na jaře 2021. Realizací chodníku se výrazně zvýší bezpečnost pohybu chodců podél ul. Květná.

 

Rekonstrukce tělocvičny
1. ZŠ – projektová dokumentace

V návaznosti na dotační titul národní sportovní agentury bude díky přiděleným finančním prostředkům dopracován projekt rekonstrukce tělocvičny 1. ZŠ tak, aby bylo možno podat žádost o dotaci ve výši až 70 % z uznatelných nákladů akce.

Muzeum - expozice na hradě

Základní rozsah rekonstrukce objektu ve vlastnictví města Říčany v areálu hradu byl schválen investičním záměrem. Po předchozích velmi dobrých zkušenostech s architektonickými soutěžemi se město rozhodlo na rekonstrukci a dostavbu tohoto objektu vypsat architektonickou soutěž a získat tak nejlepší návrh architektonicky a urbanisticky hodnotné veřejné stavby, která bude optimálním řešením i pro budoucího uživatele – Muzeum Říčany. Do přípravy architektonické soutěže i jejího hodnocení bude začleněn i Národní památkový ústav. Objekt bude k dispozici pro environmentální vzdělávání veřejnosti a výstavy, v nezbytném rozsahu zde budou umístěny i kancelářské prostory. Celkové řešení podpoří propojení hradního nádvoří, geoparku a hradní zříceniny a tím i oživení lokality.

Industriální park

Zpracování projektu industriálního parku bylo jedním z vítězných návrhů participativního rozpočtování. V současné době je již požádáno o stavební povolení a v průběhu března budou zahájeny práce na dokumentaci pro provedení stavby. Na realizaci 1. etapy stavby poskytla Billa finanční dar. Předpokládáme, že stavba bude zahájena koncem léta 2021.

Alice Štěpánková,

vedoucí oddělení investic

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena