Úsměv – Poradenské centrum pro rodinu a děti

29. 11. 2020

Blíží se závěr roku a to je pro mnohé z nás čas ohlédnout se, co nám ten letošní rok přinesl. I u nás v Poradenském centru pro rodinu a děti „Úsměv“ musíme přiznat, že vzhledem k pandemii COVID-19 nebyla naše činnost tak rozmanitá, jako v předešlých letech. Přesto se nám několik dobrých a užitečných věcí podařilo. V únoru jsme si s 25 pěstounskými dětmi užili příjemné týdenní lyžování na Monínci a za asistence našich lyžařských instruktorů naučili lyžovat všechny děti, které stály na lyžích poprvé. Bohužel to byl první a jediný pobyt s pěstounskými dětmi, který jsme v letošním roce uskutečnili. Každoročně pořádáme další, nejméně dva týdenní letní pobyty a jeden podzimní, ale vzhledem ke všem nutným omezením jsme nechtěli riskovat zdraví našich pěstounů a jejich dětí a tak jsme tyto pobyty zrušili.

Činnost jsme tak zaměřili trochu jiným směrem. Hned v březnu, od začátku vyhlášení nouzového stavu, jsme navázali intenzivní spolupráci s Potravinovou bankou Central v Modleticích a pravidelně každý týden rozváželi všem našim pěstounským rodinám až do domu poměrně velké potravinové balíčky, roušky a jiné nutné potřeby pro děti. Práce to byla na logistiku sice velmi náročná, protože máme na starosti celkem 130 rodin v rámci Prahy, Středočeského kraje a dalších krajů, ale radost a poděkování od všech těchto rodin nám přinášelo potěšení, že pomoc potřebným, převážně prarodičům pečujícím o svá vnoučata, je v těchto nelehkých dobách nad míru vítaná. V této naší činnosti jsme s Potravinovou bankou nakonec setrvali až doposud, a dokonce jsme se účastnili 21. listopadu v říčanské Bille „Sbírky potravin“ pro všechny potřebné lidi. Opět se nám tak podařilo touto sbírkou udělat před Vánocemi mnoha pěstounským rodinám velkou radost a finančně jim tím trochu ulevit.

Dále se nám podařily v letošním roce i jiné neplánované akce, např. díky firmě Landis+Gyr jsme dostali teď na podzim „z druhé ruky“ několik iPhonů pro naše pěstounské děti a dále od zaměstnanců Ministerstva zahraničních věcí České republiky šest pěkných jízdních kol pro děti, které vlastní kolo nikdy neměly. Radost z těchto dárcovských věcí jsme neměli jen my v „Úsměvu“, ale hlavně samotné děti a jejich pěstouni. Velké poděkování tímto patří všem dárcům za jejich štědrý počin.

Samozřejmě jsme také po celý rok aktivně vykonávali naší hlavní činnost, což je doprovázení náhradních rodin a poradenství v sociálně právní ochraně dětí, které jsme intenzivně poskytovali i v pandemicky nejtěžších dobách. Začátkem školního roku se nám podařilo také zorganizovat tři víkendové vzdělávací semináře pro více než 80 pěstounských rodin. Další semináře se už s ohledem na vyhlášení nouzového stavu bohužel neuskutečnily.

Co nás ale ještě velice mrzí je to, že letošní rok nemůžeme s ohledem na hygienická omezení zakončit tradičně velkým vánočním setkáním v Kulturním středisku „Labuť“, které organizujeme pravidelně od roku 2013, kdy se všichni sejdeme v poměrně velkém počtu a užijeme si tak společně s dětmi příjemnou předvánoční atmosféru s širokým doprovodným programem.

Ale přesto neztrácíme optimismus a věříme, že ten nadcházející rok 2021 již bude o poznání lepší a naše všechny tradiční činnosti pro pěstounské děti a jejich náhradní rodiče zase plně uskutečníme. Vždyť to je to hlavní, proč naše Poradenské centrum „Úsměv“ funguje a prioritně poskytuje kvalitní služby v sociálně právní ochraně, zároveň pomáhá v pěstounských rodinách, a proto naše náruč je otevřená dalším novým dětem a jejich pěstounům.

Všem přejeme za naši organizaci především pevné zdraví, hodně štěstí a klidu do nového roku 2021.

za Poradenské centrum „Úsměv“

Michaela Vydrová, ředitelka

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena