V květnu budeme v Říčanech opět jezdit Do práce na kole a děti mohou najet Zelené kilometry cestou do školy a zpět

3. 5. 2019

Odlehčit ranní dopravní špičce mohou jak dospělí, kteří nechají doma auto, tak i školáci, kteří dojedou do školy hromadnou dopravou, na koloběžce či na kole, případně půjdou pěšky. Motivací pro žáky 2. až 9. tříd může být právě kampaň Zelené kilometry v Říčanech. Soutěž, ve které ty nejvytrvalejší týmy mohou získat atraktivní ceny, připravilo Ekocentrum ve spolupráci s muzeem, městem, Cestou integrace a MAP v ORP Říčany. Hodnotit se bude procentuální úspěšnost, nejúspěšnější budou kolektivy, ve kterých se pravidelně zapojí co nejvíce dětí. Odměnou všem zúčastněným bude pohyb, zábava s kamarády a méně znečištěné ovzduší.

O co tedy jde? Do škol dodáme do konce měsíce dubna zapisovací archy, do kterých si budou děti v rámci třídních kolektivů evidovat každou cestu do školy a ze školy, a to dva týdny v květnu (10 školních/ pracovních dní v květnu za sebou, s přerušením jen o víkendech). Vytvoří pravděpodobně hlavní skupinu sběračů bodů, kteří mají školu dobře dostupnou, a doplní je ti, kteří budou sbírat bonusové body. Za každou cestu, kterou dítě vykoná pěšky nebo dopravním prostředkem šetrným k životnímu prostředí (na kole, koloběžce, vlakem, autobusem), získávají 1 bod (1 zelený kilometr). Děti by měly zvládat vyplňování záznamového archu samy, jen s dohledem učitele.

Nejpilnější sběrači bodů budou odměněni cenami. Půjde o ceny zážitkové a předměty spojené s pohybem a dopravou. Vyhlášení výsledků proběhne na Dětském dnu v neděli 2. června ve sportovním areálu 3. ZŠ Říčany u Říčanského lesa.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena