V lednu se slavnostně otevřel opravený ateliér ZUŠ Říčany

30. 1. 2014

Na konci ledna se uskutečnilo slavnostní otevření zrekonstruované Ateliérového domu pro výuku výtvarného, hudebního a tanečního oboru Základní umělecké školy Říčany. Celkové náklady na rekonstrukci, které dosáhly částky téměř 2,5 milionu korun, uhradilo město. Učit zde škola začne hned od 2. pololetí školního roku.

Ateliérový dům bude mít multifunkční využití. Prostory v přízemí budou sloužit jako taneční studio pro taneční obor, koncertní sál pro hudební obor a případně výuku v literárně-dramatickém oboru. První patro nabídne zázemí pro výtvarný obor.

Realizace adekvátního výukového místa byla pro školu dlouhodobým cílem a hlavní prioritou. Výtvarný a taneční obor se výrazně rozrůstá a pedagogové tak budou nyní po letech provizorních míst učit ve svých vlastních učebnách a mít svůj prostor.

"Za konečnou podobu budovy patří dík panu architektovi Janu Dvořákovi, který původní projekt upravil tak, aby odpovídal současným požadavkům školy," uvádí ředitelka ZUŠ Iveta Sinkulová.

„Všechny vnitřní prostory ještě nejsou dokončené, ale učebny budou po vybavení nábytkem a školními pomůckami již od února sloužit dětem,“ říká Hana Špačková /Klidné město/.

"Jsme si vědomi významu a kvality naší ZUŠ. A jako vyjádření její podpory jsme při schvalování tohoto projektu neváhali a rádi tak přispěli malým dárkem ke kulatému výročí," doplňuje radní Miloslav Šmolík /ODS/.

Výtvarný obor bude fungovat celý týden, přízemí budou využívat tanečníci ve čtvrtek a pátek a hudebníci se zde budou učit v ostatní dny. "V dopoledních hodinách zde budou probíhat přípravy na výuku, a předpokládám, že ještě nějaké drobné práce, které prostor dotvoří k naší dokonalosti," upřesňuje ředitelka školy s tím, že přesný rozvrh však ještě není definitivní.

"Literárně – dramatický obor si přejeme vyučovat také už od září, ale závisí to na navýšení kapacity školy. Pokud se kapacita nenavýší, nebudeme zatím mít možnost děti přijmout," podotýká s tím, že škola v současné době vyjádřila nesouhlas se zamítavým stanoviskem MŠMT k navýšení kapacity a věc je zatím v jednání. 

Prostor na přípravu výstav, soutěží a přehlídek

Výtvarný obor bude ateliér využívat současně jako přípravu na realizaci výstav. Ředitelka ZUŠ Říčany dodává: "V nejbližší době se jedná o výstavu v Horních Počernicích, na kterou bylo naše výtvarné oddělení přizváno. Již intenzivně připravujeme také výtvarnou soutěž v programu Patriot organizovanou společně s Městem Říčany a Husovou knihovnou, která proběhne na přelomu dubna a května. V květnu/červnu se podílíme na výstavě v Technologické galerii na Fakultě strojní ČVUT v Praze. A děti se navíc připravují na různé soutěže a přehlídky, takže zde budou permanentně rozložené práce."  

Přestavba budovy stála cca 2 439 000 Kč. Vybavení si hradí škola ze svých prostředků. "Děkuji městu Říčany za nádherný dárek k našemu 60. výročí založení ZUŠ. Vážím si toho, že si vedení města všímá naší práce a že ji kladně hodnotí. Nebývá vždy zvykem, aby zřizovatel se zájmem sledoval dění na školách, které pod něj spadají," dodává Iveta Sinkulová.

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena