V létě začne očekávaná rekonstrukce Rooseveltovy ulice v Říčanech

29. 5. 2015

Na konci června chystá Středočeský kraj ve spolupráci s městem Říčany zahájit kompletní opravu Rooseveltovy ulice.

Jedna z nejvíce dopravně vytížených ulic ve městě dostane nový povrch včetně chodníků, upravené zeleně a realizace veřejného osvětlení. Významnou část rekonstrukce, jejíž celkové náklady šplhají přes 40 milionů korun, financuje ROP Střední Čechy. Město se na akci podílí částkou 6 milionů korun.

„Konečně. Rekonstrukce Rooseveltovy ulice se připravuje mnoho let. Je za tím spousta vyjednávání na všech frontách. Velký krok k realizaci udělal pan hejtman Miloš Petera /ČSSD/,“ říká starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ a dodává: „Kromě dalších kolegů z radnice pomohl významně třeba krajský zastupitel Miloslav Šmolík / ODS/. Nicméně důležitější je to, že konečně zmizí z této frekventované ulice dlažební kostky uspořádané v nerovných vlnách.“

Oprava významné spojky vedoucí od křižovatky s Kolovratskou ulicí po kruhový objezd na ulici Říčanská ve směru na dálnici D1 v délce přes 1 km bude probíhat v rámci čtyř etap. Výstavba měla původně začít v březnu letošního roku, nyní by rekonstrukce měla odstartovat na konci června s tím, že potrvá cca pět měsíců. V rámci první etapy projde úpravou část mezi ulicemi Kolovratská a Lipanská. V další fázi přejdou stavební práce na úsek mezi Lipanskou a Voděradskou ulicí. Třetí etapa oprav proběhne na nejdelší části silnice mezi Voděradskou ulicí a kruhovým objezdem u hřbitova. Na závěr se stavebníci přemístí do lokality Kuříčko. „Rekonstrukce v celém úseku od hradu ke kruhovému objezdu zahrnuje kompletní rekonstrukci vozovky včetně konstrukčních vrstev, výměnu obrub, rekonstrukci a úpravu chodníků i zřízení zelených pásů. Součástí akce je také dostavba dešťové kanalizace a úprava odvodnění komunikace včetně doplnění chybějících částí vodovodních řadů. Na konec dojde k výměně veřejného osvětlení včetně zřízení nasvětlení přechodů pro chodce,“ sdělil Dominik Landkammer z oddělení investic města. V Kuříčku se opraví povrch komunikace a vybudují obruby pro připravovaný chodník podél areálu firmy Zoeller. Celý projekt spolufinancuje Středočeský kraj a město Říčany. Na rekonstrukci vozovky, části dešťové kanalizace a výstavbu nasvětlení přechodů získal kraj finanční prostředky z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Dotace pokryje na tyto stavební akce významnou část nákladů. Město uhradí ze svého rozpočtu rekonstrukci chodníků, veřejného osvětlení a doplnění inženýrských sítí. „Na opravu chodníků podalo město žádost o dotaci na SFDI, která byla v prvním kole zamítnuta. Nicméně připravujeme úpravu příloh žádosti tak, aby v druhém kole uspěla,“ doplnil Dominik Landkammer. Celkové rozpočtové náklady na novou silnici jsou stanoveny na 43 milionů korun včetně DPH, z toho podíl města činí mírně přes 6 milionů korun. Rekonstrukce si vyžádá dopravní omezení a snížení komfortu pro zde žijící občany. V rámci etapizace výstavby jsou vždy realizované úseky pro veškerou dopravu zcela uzavřeny. Do přilehlých nemovitostí však bude samozřejmě po celou dobu stavby zajištěný přístup. Město tak prosí řidiče i obyvatele o pochopení a trpělivost.

                                                                                                    Adéla Ambrožová

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena