V Říčanech přibývá ragbistů

30. 9. 2014

Se začátkem školního roku se každoročně rozrůstá také členská základna ragbyového Mountfieldu Říčany. A nejvíce právě v nejmladších kategoriích označovaných U5 a U7. Výjimkou však nejsou ani středoškoláci, kteří se přidají k U15.

„Těší nás oba póly. Těch menších dětí přibývá více, třeba i deset pro kategorii, letos přišli čtyři do ‚patnáctek‘, což je na tento věk opravdu hodně,“ říká jeden z říčanských trenérů mládeže Tomáš Kohout, podle kterého je znát, že Říčany jsou nejragbyovější město v republice. „Velmi dobře nám funguje tzv. pasivní reklama na naši dobrou práci s dětmi. Rodiče našich hráčů doporučují ragby dětem svých známých, u starších hráčů to je reklama předávaná už ze zkušeností,“ vysvětluje Kohout.

Společně s kolegy-trenéry se pokouší, aby si děti ragby nejprve osahali, bavilo je, a proto zůstaly. „U mladších kategorií se snažíme, aby na prvním místě byla především radost z pohybu, proto tréninky zaměřujeme na všelijaké dovednosti od běhu, přes obratnost až po technické dovednosti s míčem. Ragby je kontaktním sportem, proto je také důležité hráče na kontakt připravovat, aby byl pro ně souboj se soupeřem nebo pád na zem co nejbezpečnější, aby uměli správnou techniku skládky,“ popisuje Tomáš Kohout.

Nejen on ví, že jak děti, tak i jejich rodiče, „musejí“ dostat čas na rozmyšlenou. „Ten jim samozřejmě dáme, klidně, ať si tři tréninky vyzkouší a pokud je to bude bavit, aby se až poté zaregistrovali a zaplatili příspěvky. Je určitě vstřícné, nekupují zajíce v pytli,“ říká s úsměvem Kohout.

I v říčanském ragby platí známá sportovní pravda: Ti nejlepší k dětem a mládeži. Jde samozřejmě o trenéry. Výbornou práci koučů Mountfieldu potvrzují výsledky poslední sezony. Na jaře letošního roku vyhrály říčanské týmy do 11, 13, 15 i 17 let české mistrovské tituly. „To byl výsledek výjimečný, určitě historicky rekordní nejen v našem klubu, ale troufnu si i tvrdit, že v celé republice,“ doplňuje Kohout.

Aby se ho podařilo zopakovat, věnuje vedení Mountfieldu velkou pozornost trenérskému štábu a jeho vzdělávání. „Máme hodně trenérů, kteří mají zájem se učit, rozvíjet se a baví je, věnovat se dětem. Nad ragby a trénováním přemýšlí, což je vidět na přípravách a pak i na výsledcích,“ vypráví Kohout a „poodkrývá“ karty: „Na přelomu srpna září se mi podařilo zorganizovat školení našich trenérů s francouzským odborníkem Yvesem Perrotem, který byl u nás v Říčanech letos již podruhé. Pro naše trenéry to má velký přínos, když se dozvídají absolutní noviny z takové ragbyové velmoci a hned je také zařazují do tréninků. Jdeme i dál, protože každoročně jezdíme třikrát na turnaje do Itálie a Francie, kde také čerpáme zkušenosti a ještě absolvujeme společný trénink v tamním klubu, čímž se opravdu daří úroveň našich tréninků zkvalitňovat.“

Právě srovnávání se s vyspělými ragbyovými zeměmi může Česko přiblížit k evropské špičce. „V mladších kategoriích se již můžeme srovnávat se s dobrými, ne však s nejlepšími kluby z Itálie nebo Francie. Letos na jaře se říčanským hráčům do 12 let na turnaji v italském Moglianu podařilo porazit v souboji o třetí místo tým Benneton Treviso, což je profesionální italský klub. To je pro mě až neuvěřitelné, přiznává Tomáš Kohout a vypočítává dál: „V červnu na turnaji v Grenoblu, v klubu hrající francouzskou nejvyšší ligu TOP 14, si naše družstva U9, U11 a U13 vedla také velmi dobře. Pro Čechy je úspěch na tomto turnaji nějaký francouzský tým porazit, nebo spíš s ním neprohrát moc. A všechny naše týmy skočily v lepší polovině z 24 týmů. To je pro nás velký úspěch a pro trenéry odměna a důkaz, že se nám daří hráče dobře připravovat.“

(vích, thk)

 

Výsledky a pořadí celostátních turnajů 21. září 2014

Výsledky U11 – Mountfield Říčany „A“: Petrovice 3:0,
Kralupy nad Vltavou 5:2, Tatra Smíchov B 6:0.
Play-off: Slavia Praha 0:2, Tatra Smíchov B 6:1.

Mountfield Říčany „B“: Slavia Praha 1:3, Sparta Praha 2:5, Tatra Smíchov A 0:6. Play-off: Petrovice 4:3,
Kralupy nad Vltavou.

Pořadí: 1. Tatra Smíchov „A“, 2. Slavia Praha,
3. Mountfield Říčany „A“, 4. Tatra Smíchov „B“,
5. Mountfield Říčany „B“, 6. Kralupy nad Vltavou,
7. Sparta Praha, 8. Petrovice.

Výsledky U13 – Mountfield Říčany „A“: Tatra Smíchov 3:0, Přelouč 5:1, Sparta Praha 6:1, Petrovice 11:0,
Slavia Praha 12:0.

Mountfield Říčany „B“: Tatra Smíchov 0:5,
Přelouč 0:5, Sparta Praha 0:4, Petrovice 1:3,
Slavia Praha 1:4.

Pořadí: 1. Mountfield Říčany „A“, 2. Přelouč, 3.
Tatra Smíchov, 4. Sparta Praha, 5. Petrovice, 6. Slavia Praha, 7. Mountfield Říčany „B“.

Výsledky U15 – Mountfield Říčany: Sparta Praha 33:7, Petrovice 12:5, Tatra Smíchov 19:12.

Pořadí: 1. Mountfield Říčany, 2. Tatra Smíchov, 3. Slavia Praha, 4. Petrovice, 5. Havířov, 6. Sparta Praha, 7. Brno Bystrc.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena