V Říčanech působí Terénní program organizace Magdaléna, o. p. s.

4. 5. 2024

Asi nenajdete v České republice žádnou rodinu, ve které by někdo neznal někoho, kdo má problém se závislostí. Třeba závislostí na alkoholu, nikotinu nebo jiných návykových látkách. Existuje řada organizací, které se prevencí a léčbou závislostí zabývají. Ve středočeském kraji právě v této oblasti působí organizace Magdaléna, o. p. s.

V Říčanech nemá Magdaléna pobočku, ale právě terénní program Magdalény, o. p. s., který sídlí v Benešově na adrese Nová Pražská 399, působí i v Říčanech. Jezdí sem pravidelně a tuto oblast sledují.

„V rámci Terénního programu vyrážíme za klienty tam, kde žijí. Poskytujeme jim hlavně výměnný program, sociální poradenství a možnost dostat se k informacím, které povedou ke zlepšení jejich životní situace. Vyhledáváme uživatele návykových látek a sbíráme použitý injekční materiál“ sdělila Johana Bártová, DiS., vedoucí Centra adiktologických služeb v Benešově, Magdaléna, o.p.s. Dle statistik bylo v Říčanech v roce 2023 pravidelně v kontaktu 6 klientů, vyměněno bylo přes 1550 injekčních jehel, bylo evidováno několik nálezů jehel.

Jednou ze služeb, které pracovníci benešovského centra v Říčanech poskytují, je také testování na infekční nemoci. „Lidé se u nás mohou otestovat na HIV, syfilis a žloutenku typu C a B. Jenom je píchneme do prstu a z kapičky krve se dozvíme do patnácti minut výsledek. Službu poskytujeme anonymně a bezplatně. Stačí nás kontaktovat na telefonním čísle 603 478 707“ uvedla J. Bártová.

Velice důležitou službou je také poradenský program, který mohou využít i lidé, jejichž blízký člověk je závislý. Na tel. čísle 734445134 si lze domluvit schůzku a při individuálním rozhovoru s pracovníkem se zorientovat v nastalé situaci.

Pracovníci Terénního programu jezdí také na festivaly, kde se snaží o jejich bezpečnější průběh. V roce 2024 tuto činnost podpořil Středočeský kraj a Nadace ČEZ. V rámci této služby se v loňském roce mimo jiné zúčastnil i Starák festu v Říčanech. Nabízeli zde informace o návykových látkách, možnost si odpočinout v bezpečném prostředí, špunty do uší, vitamíny, vodu (riziko dehydratace) a v neposlední řadě možnost měření alkoholu v dechu, aby lidé z festivalu neodjížděli pod vlivem alkoholu. Starák festu se zúčastní i v letošním roce. Více o programech a činnosti najdete na adrese www.magdalena-ops.cz.

 

Jiří Zatřepálek, odborný ředitel HR služeb Magdaléna, o. p. s.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena