V Říčanech se po 10 letech začne bruslit. Jak bude nový zimní stadion vypadat?

29. 4. 2016

V dubnu začala očekávaná výstavba zimního stadionu v Říčanech.

Na místě bývalého kluziště vznikne nová ledová plocha, prostor pro trénink, posilovna, restaurace, obchod a vnitřní i venkovní parkoviště. Stadion staví společnost Říčanská hokejová, s.r.o. zastupovaná bývalým extraligovým gólmanem Martinem Altrichterem. Pro školáky, hokejový klub i veřejnost by se mohl otevřít už letos na podzim.

Prázdná a nevzhledná plocha vedle sportovní haly ve Škroupově ulici v Říčanech by se měla stát brzo minulostí. Donedávna zde stálo původní nekryté kluziště, které v Říčanech vzniklo v roce 1982 a po celá osmdesátá i devadesátá léta zažívalo zlatou éru bruslení. Kvůli nevyhovujícímu stavu byl však stadion v roce 2006 uzavřen a o devět let později i včetně okolních budov zbourán.

„Konečně se staví. K novému stadionu ale vedla velmi trnitá a právně složitá cesta, protože jde o vztah mezi městem a soukromým investorem – v tomto případě panem Altrichterem. Právních omezení je zde celá řada, přičemž město se nechtělo vzdát lukrativních pozemků v centru města. Nakonec jsme nalezli podobný způsob jako ve Vídni, kde se obecní pozemky pronajímají,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen (Klidné město). Nyní se prostor celého areálu začíná měnit. Nový zimní stadion má fungovat jako víceúčelové sportoviště, které by se už v září mohlo otevřít veřejnosti. Investorem stavby je společnost Říčanská hokejová, s.r.o., která si areál včetně pozemků a budov pronajala od města v roce 2013.

V návrhu se projektanti museli popasovat s vysokou hladinou spodní vody. „Zvolili jsme variantu založenou na pilotech a podloží stavby ochrání před pronikáním mrazu systém speciálního podlahového vytápění. Chlazení ledové plochy bude probíhat ekologičtějším způsobem nepřímého chlazení s minimálním obsahem čpavku,“ vysvětluje Martin Altrichter.

Dominantní stavbou na ploše cca 4000 metrů čtverečních bude moderní krytá ledová plocha s rozměry 56 x 26 metrů s tribunou až pro 200 diváků. Jedná se o velikost kluziště obvyklou třeba v USA, kde se hraje rychlý hokej. Projekt počítá také s menší speciální plochou pro trénink. „Součástí zázemí bude také posilovna a restaurace, odkud bude možné sledovat dění přímo na ledové ploše. Projekt zahrnuje také obchod a venkovní i vnitřní parkoviště pro autobusy a bezmála 50 osobních aut,“ prozrazuje bývalý hokejový brankář.

Brusleni pro školy, hokejovy klub i veřejnost

Ledovou plochu budou využívat jak žáci a studenti místních škol, tak i široká veřejnost z celého regionu. „V dopoledních hodinách plánujeme otevřít stadion pro místní základní a střední školy. K tomuto využití chceme poskytnout školkám i školám specialistu na bruslení. Zároveň pravidelně počítáme s organizací veřejného bruslení a pro seniory s extra možností zabruslit si v dopoledních hodinách,“ říká investor s tím, že stadion bude v provozu po celý rok.

Ten chce navázat i na tradici hokejového klubu 1.SSC Říčany, který hraje již několik sezon v benešovské NHLH a trénuje v hale ve Velkých Popovicích: „Zde bychom začali s těmi nejmenšími, ke kterým by s trpělivostí dorůstaly další děti.“

Realizátorem stadionu za cca 100 milionů korun je písecká stavební firma Casta dopravní stavby s.r.o., technologickou část zajišťuje společnost Sinop CB a.s., generálním dodavatelem průmyslových zařízení je České teplo s.r.o.

Adéla Ambrožová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena