V Říčanech se setkali tajemníci

27. 10. 2017

Pracovní jednání benchmarkingové iniciativy proběhlo na začátku října v Říčanech. Zástupci 15 měst porovnávali výsledky činnosti úřadu za uplynulé období a diskutovali na aktuální téma. Po 6 hodinách jednání pokračoval program u rybníka Marvánek praktickými ukázkami techniky a zásahů hasičského záchranného sboru (HZS) Středočeského kraje a dobrovolných hasičů z Říčan.

Ve dnech 4. – 5. října 2017 přivítaly Říčany tajemnice a tajemníky na jednání pracovní skupiny benchmarkingové iniciativy (PS BI 2005). Tato iniciativa vznikla zejména proto, aby zástupci státní správy měli možnost porovnávat výsledky práce úřadu, tj. výkonů v jednotlivých agendách. Říčany jsou členy skupiny B, která sdružuje obce s rozšířenou působností (ORP) se správním obvodem od 50 do 100 tisíc obyvatel. Kromě Říčan jsou tedy v pracovní skupině například taková města jako Tábor, Písek, Cheb, Jablonec nad Nisou, Trutnov, Kolín, Černošice, Chrudim, Hodonín, Kroměříž, Šumperk, Vsetín, Uherské hradiště, Uherský Brod a Šlapanice u Brna.

Jednání PS BI má danou strukturu a hostitelské město vždy zajišťuje doprovodný program a ukázky ze zajímavé činnosti města a regionu. Po zahájení jednání vystoupil radní města Říčany David Michalička s prezentací, co zajímavého v posledních letech město připravuje a s jakými problémy se potýká. Pak jednání pozdravil starosta města Vladimír Kořen a následovala tzv. „dobrá praxe“ hostitelského města. Tu v půlhodinovém bloku prezentoval Tomáš Rákos z D21 a byla zaměřena na participativní rozpočtování a projekt Řídím Říčany. Tento systém zapojení veřejnosti do rozhodování vedení města byl přítomnými zástupci ostatních měst velmi oceněn, protože opravdu účinný prostředek zatím ve skutečnosti neexistuje a je radnicemi obecně požadován. Poté lídr PS B Stanislav Kocourek prezentoval výsledky analýzy agendy č. 10 – dopravní přestupky a celkovou analýzu úkonů ve státní správě. Vedení města Říčany může být s hodnocením spokojeno, protože ve valné většině sledovaných ukazatelů výkonnosti úřadu se Říčany umisťují nad průměrem skupiny PS B. V rámci výměny aktuálních informací zástupci územních celků diskutovali o stavu připravenosti měst na zavedení Nařízení EU o ochraně osobních údajů (tzv. GDPR) a o zákonu o střetu zájmů (tzv. „lex Babiš“), který zavádí pro politiky a některé vedoucí úředníky nové povinnosti.

Pozdě odpoledne autobus dopravil zástupce měst k rybníku Marvánek, kde na prostranství v okolí rybníka byly připraveny ukázky z práce HZS Středočeského kraje a dobrovolných hasičů z Říčan. Kromě prohlídky kompletní zásahové výstroje profesionálních hasičů měli účastníci setkání možnost projít zakouřeným stanem s infrakamerou nebo zkusit zkrotit proud vody z různých koncovek hasících hadic. Ještě i za tmy při osvětlení balónem a ledkovými zásahovými reflektory si měli možnost všichni prohlédnout nejmodernější zásahovou techniku HZS. Velitel HZS Roman Hejzlar odpovídal na dotazy zástupců jednotlivých měst a vyzdvihnul aktivní spolupráci vedení radnice v Říčanech s HZS Stč kraje.

Následující dopoledne po vyčerpávajícím jednání bylo věnováno kulturní osvětě. A protože téměř polovina členů PS B je z Moravy, zajistili jsme douhodinový program v národní kulturní památce (NKP) Vyšehrad. Drahomíra Kolmanová ze správy NKP účastníky provedla některými i méně známými památkami a jako ředitelka putovní výstavy „Má vlast cestami proměn“ pozvala zástupce měst na již 10. ročník akce, který bude na Vyšehradě zahájen v květnu 2018. Aktuální část této putovní výstavy mají možnost občané Říčan shlédnout každoročně na Masarykově náměstí vedle staré radnice.   

Tomáš Mařík,

tajemník

Hlavní jednání pracovní skupiny probíhalo v zasedací místnosti radnice na Masarykově náměstí.

 

O participativním rozpočtování (tzv. pébéčku) a projektu Řídím Říčany přednášel Tomáš Rákos z D21.

 

Tajemnice a tajemníci porovnávají výsledky práce. Benchmarking znamená důsledné sledování výkonů a nastavování trendů dle výsledků z řady let. Koromě tajemníků se setkání většinou účastní i interní auditoři členských měst.

 

Velitel HZS stanice v Říčanech Roman Hejzlar vysvětloval princip pohybu v zakouřeném prostoru a proč je důležité při zásahu v takovém prostředí vybavení infrakamerami.

 

Dobrovolní hasiči z Říčan na Marvánku řídili ukázku, jak se změnila zásahová technika a ovladatelnost koncovek hasících hadic.

 

Tzv. světelný balón HZS Stč kraje, stanice Říčany poskytoval dostatek světla pro ukázku zásahové techniky i dlouho po setmění.

 

Správa NKP Vyšehrad ve spolupráci s Vyšehradskou kapitulou připravila pro zástupce měst mimo jiné varhanní koncert v bazilice sv. Petra a Pavla.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena