V Říčanech žije od ledna 2016 už přes 15 tisíc obyvatel!

29. 1. 2016

Počet obyvatel v Říčanech stále strmě stoupá, k poslednímu dni loňského roku jich bylo bezmála 15 tisíc.

Za rok 2015 přibyla ve městě takřka tisícovka občanů, přestože se město snaží velmi výrazně regulovat stavební aktivity. Ženy tvoří stejně jako v celé republice nad muži převahu, žije jich zde o 600 víc. Největší věkovou skupinu zastupují čtyřicátníci a pak obecně lidé mezi 35 - 42 lety. Nejvíce dětí je v předškolním věku.

Na konci roku 2015 evidovalo oddělení evidence obyvatel městského úřadu přesně 14 999 obyvatel. Z toho 405 lidí jsou cizinci s trvalým pobytem v Říčanech. K 1. 1. 2015 žilo v Říčanech včetně městských částí Strašín, Voděrádky, Pacov, Jažlovice, Kuří 14 tisíc obyvatel, o rok předtím 13,5 tisíc a před třemi lety o dalších 300 občanů méně.

Číslo samozřejmě neustále kolísá, záleží totiž na počtu narozených dětí, úmrtí a nově přihlášených občanů k trvalému pobytu. V lednu ale Říčany překročily hranici patnáctitisícového města. Stalo se tak díky jednatřicetiletému muži, který se rozhodl v Říčanech nastálo bydlet.

Město oceňuje, že se lidé hlásí k trvalému pobytu. Každý nový občan přináší do městského rozpočtu finance, které jsou potřebné pro rozvoj městské infrastruktury. Rychlý nárůst obyvatel však s sebou nese i velké obavy. „V Říčanech stále bojujeme s nedostatkem školek a školek. Chybí nám peníze na opravy silnic a především nemáme kapacitu kanalizační sítě. Nyní se snažíme tento enormní nárůst brzdit regulačními plány. Pokud bychom investovali desítky milionů do nové linky čistírny odpadních vod, mohlo by v našem městě žít téměř třicet tisíc lidí. Takový počet bychom stěží zvládli,“ říká starosta města Vladimír Kořen /Klidné město/.   

Kolik je v Říčanech žen a mužů?

Ženy jsou v Říčanech stále ve většině, loni jich bylo 7605, kdežto mužů bylo 6 989. Oba zástupci pohlaví stoupají každý rok podobným tempem. Nejvíce žije ve městě lidí ve středním věku. Konkrétně těch, kteří loni oslavili čtyřicetiny, je zastoupeno nejvíce (304 lidí). Celkem je v Říčanech mezi 30 a 40 lety téměř 2,5 tisíc obyvatel.

V těsném závěsu za nimi jsou "jejich" děti, těch nejmenších ve věku od příchodu na svět do 10 let zde žije 2406. Z nich je nejvíce pětiletých dětí (celkem 265). Na třetím nejpočetnějším místě jsou pak lidé ve věku 40 - 50.

Přesto, že počet seniorů v České republice prudce roste, v Říčanech jsou lidé vyššího věku spíše v "menšině". Starších 70 let v našem městě žije pouze 1366 spoluobčanů. Nejstarší Říčaňák oslavil 105 let.

Narodilo se 179 dětí, zemřelo 246 lidí

V minulém roce se malými Říčaňáčky stalo 179 narozených dětí, z toho 87 chlapců a 92 holčiček. Z matričních údajů lze zjistit, že v Říčanech neproběhl loni žádný domácí porod. V okolních obcích tomu ale bylo jinak - jeden chlapeček se narodil v Louňovicích a jedna holčička v Tehově.

V loňském roce uzavřelo v Říčanech sňatek 98 párů. Říčanská matrika však měla na starosti dalších 42 svatebních obřadů, které se konaly mimo říčanskou obřadní síň (okolní obce, zahrady apod.). Číslo tak není úplně přesné, protože mnoho říčanských obyvatel se žení či vdává jinde nebo naopak v Říčanech mohou vstoupit do manželství lidé s trvalým bydlištěm v jiném městě. Zapsaných rozvodů bylo 58. Ale podobně jako u svateb může jít o lidi, kteří zde kdysi uzavřeli manželství, ale trvalý pobyt mají mimo naše město. Loni zemřelo v Říčanech 246 lidí.

„Z porovnání narozených dětí a zemřelých spoluobčanů je evidentní, co způsobuje nárůst obyvatel. Je to především výstavba nových bytů a domů,“ vysvětluje Vladimír Kořen a dodává: „Dobíhají developerské projekty povolené v období 2005-2010, kupříkladu sídliště V Alejích v centru města. Nárůst obyvatel nám dělá vrásky kupříkladu v oblasti základních škol, kdy se do kapacitních problémů dostává už i ZŠ Bezručova, kam kupříkladu spadá i zmíněné sídliště. Na druhou stranu jsem rád, že se daří obyvatele přesvědčit k trvalému pobytu v Říčanech, protože to znamená vyšší daňové příjmy.“

Adéla Ambrožová,

 tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena