V říčanské nemocnici se z iniciativy vedení radnice má otevřít nové testovací místo

4. 10. 2020

Počty pozitivně testovaných osob na nemoc covid-19 celorepublikově strmě rostou, stejně jako fronty na testovacích místech. Bývalý okres Praha-východ se nyní řadí k oblastem s největším počtem nemocných na 100 tisíc obyvatel.  Může za to blízkost  metropole, kam lidé jezdí za prací nebo do školy. Navíc je pravděpodobný nárůst jiných respiračních onemocnění, i proto se říčanská radnice dohodla s akciovou společností Nemocnice Říčany na otevření testovacího místa. Rada rozhodla také o uvolnění zhruba 150 tisíc korun měsíčně na zajištění provozu tohoto místa.  

S návratem školáků do lavic se poměrně poklidná situace s onemocněním covid-19 v Říčanech rychle změnila. Hned druhý týden došlo k uzavření státního gymnázia z důvodu šíření nemoci a postupně následovaly další případy na školách. Například 3. ZŠ U Říčanského lesa jsou v karanténě žáci třech tříd a někteří učitelé. Pozitivní případy COVID-19 se vyskytly právě v pedagogickém sboru. Z tohoto důvodu doporučilo vedení města jako zřizovatel  ředitelské volno před prodlouženým víkendem a ředitelé škol se dohodli na jednotném postupu.

„V době před vytištěním Kurýru evidovali hygienici v Říčanech a v okolí do 10 kilometrů kolem stovky pozitivních případů. Nařízení karantény rodinám školáků je mnohem delší opatření, než pět dní prodlouženého volna. Hygienici měli čas na to zjistit, jaká je realita,“ obhajuje rozhodnutí ředitelů starosta města Vladimír Kořen (Klidné město). Město jako zřizovatel nemůže školu zavřít, k tomuto kroku je kompetentní pouze stát nebo krajská hygiena. 

Krizové řízení města poskytuje školám a zaměstnancům ochranné pomůcky. O situaci jedná každý týden bezpečnostní rada města.

Zvyšující se počty pozitivních případů i dlouhé objednací lhůty do testovacích míst v Praze, Benešově či Kolíně vedly ke snaze  města otevřít testovací místo přímo v Říčanech.

Od října bude říčanská nemocnice provádět odběry na testy nemoci Covid-19. Odběrové místo bude zařízeno jak pro pěší příchozí, tak pro klienty, kteří dorazí vozem, takzvaně drive-in. Na odběry se mohou dostavit pacienti s indikací od KHS nebo svého ošetřujícího lékaře, ale také samoplátci. Pro ty byla cena stanovena na 1 900 Kč. Nemocnice počítá s přibližnou kapacitou 12 odběrů za hodinu a klienti budou mít přesný čas rezervovaný v systému. Tím by se mělo předejít dopravním komplikacím s velkým počtem aut. Vjezd do odběrového místa z ulice Domažlické bude regulován dopravním opatřením, kdy příjezd bude včetně povoleného stání ze směru od ulice Dukelská ke křižovatce s ulicí Terronská, v ostatních částech ulice Domažlická bude zákaz zastavení a ze směru od ulice Smiřických bude zákaz odbočení vlevo do vjezdu do nemocnice v ul. Domažlická. Uvedené opatření reflektuje ranní dopravní špičku v návaznosti na zachování průjezdnosti ulice a navedení vozidel jen z jednoho směru k odběrovému místu od ulice Dukelská.  Po dobu odběrů bude v místě nezbytný dohled městské policie a policie ČR.

Zhoršující se situace v souvislosti s epidemií dopadá i na úřad, kdy je část zaměstnanců v karanténě. Pro veřejnost úřad zatím stále funguje bez omezení, ale apelujeme na klienty úřadu, aby upřednostnili elektronickou komunikaci a využívali Portál občana Říčan, kde najdou ke stažení potřebné formuláře na celou řadu životních situací. Aktuální informace k nemoci covid-19 najdete na stránkách ministerstva zdravotnictví na webu www.koronavirus.mzcr.cz/. Zveřejněny jsou zde aktuálně platná opatření, kontakty na odběrová místa, nejčastější otázky a odpovědi, seznam zemí podle rizika a další.

Stále platí, že v případě zdravotních obtíží s příznaky onemocnění covid-19 nejprve kontaktujte svého ošetřujícího lékaře telefonicky. Veškeré dotazy na téma koronavir vám zodpoví na Bezplatné informační lince 1221, je k dispozici v pracovních dnech od 8 do 19 hodin a o víkendu od 9 do 16.30 hodin.

Telefon na Krajskou hygienickou stanici Středočeského kraje je 314 000 405 denně 8 – 18 h.

V případě závažných problémů, jako špatné dýchání, volejte 155 a postupujte podle instrukcí operátora..

Kateřina Lauerová,

tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena