Vánoce podle juliánského kalendáře

27. 11. 2015

V pravoslavné církvi se současně používá několik kalendářů. Pražská eparchie (diecéze) ve většině farností používá starobylý juliánský kalendář.

Ten v roce 46 př. n l. zavedl Julius Caesar. Byl reformou starořímského kalendáře a koncipován jako sluneční kalendář. Gregoriánský kalendář, zavedený v roce 1582, se oproti juliánskému posunul o 13 dní. Tedy 6. ledna (24. prosince podle juliánského kalendáře ), v předvečer svátku Narození Páně, se v chrámu scházejí věřící k večerní bohoslužbě. V rodinách pak zpíváme koledy, rozdáváme si dárky a usedáme ke stolu. Podle starobylé tradice svátkům předchází čtyřicetidenní půst, a tak se štědrovečerní hostina skládá z postních pokrmů: je to kapr, vařená pšenice s medem a mákem, brambory, fazole, lívance, pirohy. Ostatně předvánoční půst má tradici i v českém prostředí a odráží se v štědrodenním jídelníčku. Samozřejmě, že v každé domácnosti září vánoční stromeček, který je neodmyslitelnou součástí Vánoc.

7. ledna ráno se koná sváteční bohoslužba, kterou oslavujeme narození našeho Pána a Spasitele Ježíše Krista. Vánoční období trvá dalších deset dní a ukončuje je svátek Křtu Páně, Theofanie.

Pravoslavná církevní obec v Mukařově, díky laskavosti římskokatolické farnosti v Říčanech, používá k bohoslužbám kostel Nanebevzetí Panny Marie. Srdečně vás zveme na oslavy Vánoc podle juliánského kalendáře. Bohoslužby začínají 6. ledna v 17 hodin a 7. ledna v 10 hodin.

Evžen Červinský, duchovní správce pravoslavné církevní obce v Mukařově

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena