Vánoce s Církví bratrskou

28. 11. 2021

Předvánoční bohoslužba

V neděli 12. 12. 2021 vás zveme na předvánoční bohoslužbu s názvem „Den, který všechno změnil”. Budeme mluvit o narození Ježíše Krista z historického hlediska, ale také o tom, jak se nás dotýká osobně v každodenním životě. Pokud vám téma „Ježíš“ vrtá hlavou, přijďte si poslechnout zamyšlení a budete-li chtít, klidně se ptejte. Těšíme se na vás v kulturním sále klubu U Boudů, Kolovraty od 9.30.

Advent na náměstí

Čtvrtou adventní neděli 19. 12. pro vás připravujeme, spolu s dalšími, program na náměstí. Můžete se těšit na vánoční písně, sváteční slovo, svařák, zdobení perníčků a další zajímavé aktivity. 

Ovčáčkovy žalmy

Když jsem slyšel z úst mluvčího prezidenta žalmy, bylo mi z toho smutno. Smutno z toho, že žalmy v jeho podání (vzhledem k celé situaci) působily spíše komicky než cokoli jiného. Říkal jsem si, že až někdo jiný bude citovat žalmy, bude na něj nahlíženo jako na podivína odtrženého od reality. Mrzelo mě to proto, že žalmy jsou velice krásné a mám je moc rád.

Navíc žalmy, tak jak vznikaly, jsou písněmi, které rozhodně od reality odtržené nejsou. Vznikaly často jako reakce na konkrétní životní zkušenosti autora. Mluví o oslavě Boha, o Jeho velikosti a moci. Mluví ale také o lidských pochybnostech a zápasech o víru v tohoto Boha. Král David, který většinu žalmů napsal, v nich dává nahlédnout do svých pochybností o sobě, ale i o Bohu. Dává prostor svým emocím, když řekne, že Bůh na něj asi zapomněl, aby následně radostně vyznával, že v Boží náruči mu je dobře. Asi nejznámější žalm 23 mluví o důvěře v Boha, i když procházíme těžkostmi. Začíná takto: „Hospodin je můj pastýř, nebudu mít nedostatek,“ a pokračuje: „I když půjdu roklí šeré smrti, nebudu se bát ničeho zlého, vždyť se mnou jsi Ty.“  Na závěr mi dovolte lehkou parafrázi známého přísloví o kováři a kováříčkovi: „Proč chodit k ovčáčkovi, když můžu jít k pastýři, kterým je Ježíš Kristus.“

Vánoční a novoroční přání

Přejeme všem, aby letošní Vánoce nebyly jen plné shonu a zařizování, ale abyste si našli čas na přemýšlení o jejich skutečném významu. Možná pak objevíte Boha, který nás má skutečně rád a chce nám darovat lásku, pokoj a odpuštění pro nás samotné, ale také pro lidi kolem nás. Kéž by ten další rok byl plný objevování tohoto jediného Boha.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena