Vertikální záhony

5. 3. 2023

V posledních letech jsou svislé záhony čím dál více trendy. Důvod je nasnadě, pro pěstování není potřeba mnoho místa. Vertikální záhon se vejde kamkoli, na balkon, terasu, dvorek nebo malou zahrádku. Dokáže proměnit holou zeď v místo plné zeleně a hodí se i do velkých zahrad.

Když se rozhodneme pro vertikální zahradničení, máme řadu možností, jak dospět od myšlenky k cíli.

Jednak jsou na trhu různé plastové a dřevěné vertikální květináče a truhlíky nebo kapsy z technických textilií. Existují i komplexní a sofistikované systémy se závlahou. Ale to už míříme do světa zelených fasád na budovách. Skvělou možností je, vyrobit si jednoduchý vertikální záhon svépomocí.

Vytvořit si svislý záhon nemusí být tak složité, jak se může na první pohled zdát. Máme tu obrovský prostor pro naši tvořivost. Jako materiál je možné použít například palety, proutěné koše, pytle, starou skříňku se šuplíky, případně pet lahve nebo jiné nádoby.

Nejjednodušší způsob je něco zavěsit. Můžeme vyrobit nebo koupit vertikální konstrukci, třeba kovovou mřížku, na kterou pověsíme truhlíky, květináče, závěsné textilní kapsy nebo vyrobené květináče z různých materiálů.

Jestliže zvolíme dřevěnou konstrukci a chceme, aby nám výtvor sloužil dlouhodobě, je dobré myslet na odizolování dřeva od substrátu a zajištění odtoku vody.

Ideálním polotovarem pro vertikální záhon jsou dřevěné palety. Dají se vystlat netkanou textilií, naplnit substrátem a osadit rostlinami. I palety můžeme využít jako konstrukci pro zavěšení dalších rostlin v květináčích.

Když máme v čem pěstovat, můžeme uvažovat jaké vlastní ovoce, zeleninu, bylinky nebo okrasné rostliny vysadíme. A nebojme se experimentovat.

Do vertikálních záhonů se hodí bylinky, které budeme v létě čerstvé přidávat do jídel, jako je bazalka, tymián, šalvěj nebo rozmarýn. Můžeme zasadit listovou zeleninu – různé druhy salátů, rukolu a špenát, dále hrášek, cherry rajčata nebo chilli papričky. Z ovoce pak třeba jahody.

Z okrasných rostlin můžeme vybírat z velké nabídky letniček. Při výsadbě trvalek je lepší upřednostnit rostliny s mělkým kořenovým systémem. Celkově výsadbu kombinujeme tak, aby měly všechny rostliny dostatek světla.

Chcete-li se inspirovat, nebo si zkusit vertikální záhon vyrobit za podpory odborníka, navštivte workschop „Výroba paletových záhonů“. Více ne webu Muzea Říčany.

 

Jakub Halaš

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena