Vesmír Říčany

29. 8. 2020

Vesmírem za pokladem

Navzdory době, zasažené koronavirovou pandemií a vládními opatřeními, se našemu spolku podařilo zorganizovat skvělý dětský tábor.

Tentokrát se Lužické hory, kde se tábor už přes čtyřicet let koná, proměnily v rozbouřený oceán s exotickými ostrovy. Z dětí se stali lodníci, které najal britský admirál, aby se vypravili hledat poklad pirátského kapitána Flinta. Děti tedy vypluly do nezmapovaných vod podle indicií, které jim udávaly směr k dalšímu vodítku na Ostrov pokladů. Cestou se ovšem mladí námořníci nevyhnuli úkolům, nástrahám i každodenním povinnostem k zajištění čisté paluby a poklidné plavby. Postavili si lodě, zápasili s piráty a lidojedy, luštili šifry, zpívali opilému pirátovi, převáželi vzácné zboží nebo podnikli noční výpravu na palubu prokleté lodi Bludný Holanďan. Protože děti prokázaly neobyčejnou šikovnost a odvahu, podařilo se jim poklad nalézt. Vzaly si z truhly plné cenností a sladkostí svůj podíl a ještě byly povýšeny na královské korzáry.

Každý lodník se mohl v průběhu plavby vypracovat – po splnění hodností, získání dostatku bodů z her a udržování své kajuty v čistotě – až na kapitána. Než ho mohl dosáhnout, musel prokázat dovednosti spojené s hodnostmi lanař, kuchař nebo kormidelník, bez kterých by na moři dlouho nepřežil. Po jejich splnění získával odznaky na šerpu. Nejvyšší hodnosti nakonec dosáhli čtyři námořníci – dvě kapitánky a dva kapitáni.

Celotáborová výprava tedy dosáhla úspěšného konce. K tomu nám pomohlo také vyvážené letní počasí a po letech sucha zase nepřetržitě tekoucí potok. Koronavirová omezení pro tábory nám program ani chod tábora významně nenarušovala. Dezinfekce se hodila, protože na palubě lodi je stejně potřeba udržovat pořádek a čistotu. Jako vždy se na závěr sluší poděkovat hlavně vedoucím a novým nadějným praktikantům za jejich výdrž, energii a optimismus. Také děkujeme našim báječným dětem, které s námi na třináct dní unikly mimo uspěchanou a virem zahlcenou civilizaci. Byla to zase zábava! A děkujeme České radě dětí a mládeže za podporu.

Za Vesmír Říčany, z. s.,                                         Vašek

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena