Více sdílených kol i stanovišť v Říčanech podpořily místní firmy

31. 8. 2020

 

Říčany na jaře navázaly spolupráci s firmou Nextbike a po městě se rozjelo na 40 sdílených kol. Pilotní projekt město ještě o prázdninách prodloužilo. Výhodné zapůjčení kol na 15 minut zdarma se díky společnostem Penta Trading spol. s r.o., CONTERA Management s.r.o. a Zoeller Systems s.r.o. prodlouží minimálně do konce roku. K současným 18 přibydou i další stanoviště a flotila se rozroste o dalších 25 kol, každý z partnerů zřídí parkoviště pro kola ve svém areálu.

 Kolo je mnohdy rychlejší a zdravější alternativa, jak se pohybovat po městě. Někdo využije sdílené kolo pro cestu na nádraží, někdo si urychlí cestu za zábavou, někdo se o víkendu jen projedou po nové cyklostezce. Za období pilotního projektu se během 3 měsíců (od května do konce července) realizovalo na 40 kolech více než 2,5 tisíce zápůjček. Nejfrekventovanější stanicí byla stanice Nádraží - U Kozlů se skoro 500 výpůjčkami, což dokazuje veliký zájem obyvatelů Říčan využívat tyto bikesharingové služby. Společnosti, kterým je stejně jako vedení města, blízká filozofie udržitelné mobility, se zapojily do podpory sdílených kol v našem městě. Pilotně vyzkouší podporu 40 sdílných kol v Říčanech firma Contera. Hlavním cílem je propojit velký areál Contera Parku Říčany včetně obchodní zóny s centrem města a nádražím nově vzniklou stezkou pro pěší a cyklisty. Možnost výpůjčky kol tak mohou využít nejen zaměstnanci zde sídlících firem, ale i zákazníci obchodní zóny například obchodů jako Iceland, Planeo a další. V Contera Parku Říčany je zaměstnáno více než 1500 lidí zejména z Říčan a okolí. Přístup do areálu výrazně usnadnila již zmíněná nová propojka z vlakové stanice po bývalé vlečce, díky níž, je to do obchodů v retailovém parku z centra města jenom několik minut pěšky. Contera z části tuto stezku projektovala a investovala do stavby první etapy. Právě na tuto stezku by se měl v dohledné době napojit podchod pod tratí, který bude důležitou propojkou centra města Říčan a Radošovic. Orientaci v parku zlepšilo také pojmenování ulic, které letos schválilo Zastupitelstvo města Říčan. Nově se zde nacházejí ulice Technická, Obchodní a U Sanitasu. Sdílení kol finančně podpoří i společnost Penta Trading, která zde také sídlí.

Firma Zoeller Systems sídlící na kraji města směrem na Kuří v ulici Rooseveltova, podpoří flotilu dalších 25 kol a také v jejím areálu vznikne nové stanoviště, které mohou využívat jak zaměstnanci firmy, tak obyvatelé lokality Kuříčko.

Ceník půjčovného se nemění a 15 minut jízdy zůstává zdarma. Zapůjčení sdílených kol přes mobilní aplikaci je velmi rychlé a jednoduché. Podrobnosti na www.nextbike.com

Kateřina Lauerová

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena