Vicemistr ČR v motokárách 2022 je Martin Šetlík z Říčan

29. 12. 2022

 

Třináctiletý Martin Šetlík jezdí v motokárách od svých pěti let. Poprvé do nich sedl na mistrovství Evropy trucků v Mostě, kde dělal Autoklub ČR nábor pro malé kluky. Od té doby už z ní obrazně řečeno nevylezl. Následovala motokárová akademie pro nejmenší ve věku 5 až 7 let. Martina vedl v jeho začátcích několikanásobný mistr ČR Jan Midrla, podporu měl u táty i dědy.

Dnes po sedmi letech vyhrává Martin, co se dá, a když není první, „bednu“ mine výjimečně.

Poslední tři roky jezdil ve stáji Hagemann Racing, kde dosáhl pod taktovkou bývalého mistra ČR a držitele ocenění Zlatý volant Zdeňka Grómana svých prvních výraznějších úspěchů.

 

Jakou nejvyšší rychlostí dnes v motokáře vlastně jezdíš? 

Přibližně 100 km v hodině.

Nemá o tebe máma strach?

Jasně že má, ale my ji s tátou pořád uklidňujeme, že víme, co děláme a že strach mít nemusí.

To znamená, že vy v motokárách na závodech nebouráte? Vidíme, že třeba ve Formuli1 je to na denním pořádku.

Občas ano, ale je to jiné, máme přece jenom mnohem menší rychlost a jsme dobře vybaveni, jinak by nás na trať ani nepustili. Musíme mít schválenou bezpečnostní výbavu, přilba, kombinéza, taky žeberník, nákrčník a rukavice.

Jaký je tvůj největší úspěch?

Celkové 2. místo v Mistrovství ČR 2022. Toho si vážím nejvíc. Celou sezónu jsme jezdili s tátou po závodech v Česku i v zahraničí. Vicemistra ČR jsem obsadil po posledním závodě v německém Wackersdorfu. Nakonec to vlastně bylo zklamání, protože do té doby jsem byl průběžně první.

Jak vypadá tvůj trénink, musíš udržovat i fyzičku?

Fyzičku trénujeme hlavně přes zimu s trenérem. Třeba kvůli velikému přetížení musíme mít dobře posílené krční svaly. Hodně trénujeme také postřeh. Mezi závody zase testujeme káru, hledáme třeba nejlepší nastavení podvozku.

Co tě čeká v příští sezóně?

Přestoupil jsem do nového týmu Emotion Racing Team a zároveň do vyšší třídy, kde jsou káry větší a rychlejší. Letos bych chtěl zabojovat i v zahraničí. Hlavně v Itálii, tam jezdí ti nejlepší, tak se pokusím jich co nejvíc porazit.

SH

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena