VIDÍM SOCHY…

30. 4. 2023

27. 5. - 30. 9. 2023

Jedinečný projekt Městské Galerie Říčany.

První ročník výstavy soch ve veřejném prostoru města

Shodou okolností a zájmem zastupitelů města Říčany jsme v roce 2022 otevřeli nový galerijní prostor Městskou Galerii Říčany, která má zcela jasný cíl, přinést obyvatelům Říčan výtvarné umění, které bude vybízet k dialogu a emocím. Úkolem současného umění je vybízet k přemýšlení, polemice a diskusi. Smyslem je ptát se, proč jsem na světě, zda vůbec a do jaké míry potřebujeme konzumní způsob života, co se děje kolem nás a proč potřebujeme umění. Současná doba nás neustále nutí klást si tyto otázky. Možná na ně, právě nyní neznáme odpovědi, důležité je, že jsou v nás a vybízejí k zamyšlení a debatě. I to, že hledáme cestu k odpovědím je velmi důležité, protože nám pomáhají formulovat naše myšlenky a vize.

Jít proti současné krizi a nepřetržitě tvořit a nechávat se znovu a znovu inspirovat je hlavní směr a cesta umělců, kteří budou zastoupeni na společné výstavě v Říčanech.

A právě na dialogu a emocích je postaven koncept výstavy soch ve veřejném prostoru, která bude inspirovat návštěvníky k zamyšlení, poučení, ale také k prožití příjemného okamžiku v těsné blízkosti uměleckého díla, které bude zasazeno do míst, které velmi dobře znají. Denně chodí kolem do školy, na vlak, s dětmi na procházku…

Umělci jsou vybraní napříč generacemi i lokalitami a jejich tvorba je žánrově pestrá, komunikativní a rovněž jsou to umělci zastoupeni nejenom v soukromých, ale i státních sbírkách.

Rádi bychom, aby se z prvního ročníku výstavy soch ve veřejném prostoru VIDÍM SOCHY..., zrodila nová tradice města.

Zastoupení umělci: Matěj AL-ALI, Kryštof Hošek, Matyáš Chochola, MICL, Filip Kudrnáč, Marti Krajc, Čestmír Suška.

V sobotu 27. května v 11 hodin před restaurací Na Jurečku zahájíme výstavu soch ve veřejném prostoru komentovanou prohlídkou napříč městem podle připravené mapy s přesným umístěním soch. Na Masarykově náměstí ve 12.30 hodin jako součást komentované procházky autor Matyáš Chochola pro zájemce předvede performance Veřejnou instalaci sochy PORSCHE. Po ukončení budeme pokračovat v komentované procházce až k rybníku Marvánek. Jako bonus celé akce VIDÍM SOCHY… bude následné pokračování dne na STREET FOOD FESTIVALU u Mlýnského rybníka od 14 hodin.  Čeká nás skvělý den plný kultury a dalších požitků.

 

Přílohy:

snehulak 8.pdf (9053 kB)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena